Η Ελλάδα στέλνει πιλότους και τεχνικούς στην Ουκρανία να εκπαιδεύσουν συναδέλφους τους στα F-16
Η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ λέει αυτό που δεν είπε ο Μητσοτάκης
Είναι οριστικό, η Ελλάδα στέλνει πιλότους και τεχνικούς στην Ουκρανία να εκπαιδεύσουν συναδέλφους τους στα F-16, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Η επικύρωση της συμφωνίας καθώς και οι τελευταίες λεπτομέρειες της «κλείδωσαν» την Τρίτη (26/11) στην Αθήνα κατά την συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, στο δημοσίευμα για τη συνάντηση Ρούτε – Μητσοτάκη στην Αθήνα, ρητά αναφέρεται ότι: «Μόλις τον περασμένο μήνα, η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση F-16 για Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς ‘ενισχύοντας τη θέση τους σε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο’».
Ο Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, έκανε γενικόλογες αναφορές για την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας απέφυγε όμως για ευνόητους λόγους να αναφερθεί στη συγκεκριμένη επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία, δηλαδή την αποστολή προσωπικού (πιλότων, τεχνικών, διοικητικών κα) που θα αναλάβουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τα μαχητικά F-16 . Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δημοσιοποίησε τη συμφωνία αλλά και την προετοιμασία της αποστολής Ελλήνων πιλότων, τεχνικών κ.α στην «πρώτη γραμμή» του Ουκρανικού μετώπου για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους.
Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα militaire.gr επισημαίνει ότι δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων αναφέρουν πως η Ελλάδα αποφάσισε να στείλει εκτός συνόρων τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και τα TOR-M1. Γράφουν ότι θα πάνε στην Αρμενία και όχι στην Ουκρανία και αναρωτιέται: «τους Ρώσους τους ρώτησαν»;
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ,όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός έκανε δήλωση με την οποία κάνει σαφές ότι κανένα ρωσικό όπλο δεν μπορεί να δοθεί πουθενά αν δεν δώσει την έγκριση της η Μόσχα. Πρόκειται για το λεγόμενο πιστοποιητικό «τελικού χρήστη».