Η ΕΥΠ αποκάλυψε συνεργασία διακινητών με ΜΚΟ στο Αιγαίο
Το «modus operandi» των κυκλωμάτων διακινητών «έδειχνε» συνεργασία μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο.
Δικογραφία για κυκλώματα διακίνησης μεταναστών με διπλή «έδρα» σε Τουρκία και Λέσβο, με τη συμμετοχή μελών ΜΚΟ, σχηματίστηκε από την Αστυνομία, ύστερα από μεγάλη έρευνα με τη συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Λιμενικού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ieidiseis.gr έρευνα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλα ξεκίνησαν όταν οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν ένα πολύ συγκεκριμένο και επαναλαμβανόμενο «modus operandi» των κυκλωμάτων διακινητών, το οποίο «έδειχνε» συνεργασία μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο με οργανώσεις που πραγματοποιούν δρομολόγια από τα τουρκικά παράλια προς το ελληνικό νησί.
Το επίμαχο χρονικό διάστημα έφτασαν στη Λέσβο 4.050 πρόσφυγες και μετανάστες σε 139 διαφορετικά δρομολόγια.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, συνολικά 21 άτομα εμπλέκονται στο δίκτυο των διακινήσεων –ανάμεσά τους μέλη ΜΚΟ και διαμένοντες σε κλειστή ελεγχόμενη δομή της Λέσβου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία από τα 139 δρομολόγια που έγιναν, τα 124 ήταν «επιτηδευμένα, καθώς παρουσίασαν κοινά χαρακτηριστικά όπως:
(α) Οι διακινητές παρείχαν στην Τουρκία οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, όπως επίσης παρείχαν ανάλογες οδηγίες και για την επικοινωνία κατά περίπτωση με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές.
(β) Οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με την άφιξή τους στη Λέσβο αποκρύπτονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα διαμοιράζονταν σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), αποστέλλοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία.
(γ) Στη συνέχεια ακολουθούσε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) προς τις Αρχές η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τα στοιχεία που φέρεται ότι ελάμβαναν από τα διακινούμενα πρόσωπα κατά την άφιξή τους στη Λέσβο, καθώς και διαδικτυακή κατά περίπτωση ανάρτηση για την άφιξη της λέμβου και των νεοεισερχομένων ατόμων σε σελίδες που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., στις οποίες ανέφεραν ότι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχρηζαν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».
(δ) Τα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «οι διακινητές φέρονται να παρείχαν πληροφορίες σε Μ.Κ.Ο. για τις αφίξεις των μεταναστευτικών ροών, ενεργώντας με πρόθεση και ευρισκόμενα σε αλληλουχία δράσεων και ενεργειών, προέβαιναν, τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2022 και μέχρι την 30 Απριλίου 2023, στο νησί της Λέσβου, στην κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επ’ αμοιβή διευκόλυνση της διακίνησης σε 31 τουλάχιστον, τετελεσμένες αφίξεις λέμβων κατά τις οποίες διακινήθηκαν 946 υπήκοοι τρίτων χωρών προς το νησί, αλλά και σε 5 τουλάχιστον περιπτώσεις μεταναστευτικών ροών σε μορφή απόπειρας που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών Ιανουάριου και Μαρτίου 2023, υλοποιώντας τούτο με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες, σε αντίθεση με όσα ορίζονται από τη συμφωνία – κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, έχοντας ως σκοπό οι με μαζικότητα παράνομα νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί, να τύχουν, τόσο των συνθηκών υποδοχής στην χώρα μας, όσο και του δικαιώματος υποβολής αιτήματος παροχής διεθνούς προστασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ieidiseis.gr, ΕΡΤ