Η ΕΕ στήνει παρατηρητήριο καυσίμων
Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου καυσίμων, το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την προσφορά και τα αποθέματα, αρχικά στα καύσιμα αεροπορίας. Όπως είπε, η Κομισιόν προωθεί παράλληλα εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, ενίσχυση της παραγωγής βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας και ναυτιλίας, καθώς και ταχύτερη ηλεκτροκίνηση στις οδικές μεταφορές.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, παρά την πίεση που δέχεται η αγορά και τη μείωση εμπορικών αποθεμάτων σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις για ελλείψεις καυσίμων αεροπορίας. Τόνισε επίσης ότι οι ακυρώσεις πτήσεων που καταγράφονται δεν συνδέονται με πρόβλημα επάρκειας, αλλά με τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, η οποία έχει καταστήσει ορισμένα δρομολόγια οικονομικά μη βιώσιμα.
Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ, ο κ. Τζιτζικώστας προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη σοβαρές για τις μεταφορές, το κόστος καυσίμων και την εφοδιαστική αλυσίδα, τονίζοντας πως χωρίς αποκατάσταση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Παράλληλα, σημείωσε ότι αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο “Accelerate EU” για συντονισμένη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ειδικά για τη ναυτιλία προτεραιότητα παραμένει η ασφαλής απομάκρυνση 110 πλοίων με ευρωπαϊκή σημαία από την περιοχή του Ορμούζ.
- 7 λεπτά πριν Πότε κινδυνεύετε να χάσετε το αυτοκίνητό σας – Τι προβλέπει ο νόμος για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα
- 8 λεπτά πριν Πήρε 5,3 μονάδες σε ένα μήνα
- 19 λεπτά πριν Η βίλα των «bunga bunga» άλλαξε χέρια: 350 εκατ. ευρώ για την έπαυλη Μπερλουσκόνι


















