ΓΣΕΕ: Αντεργατικό το... εργατικό νομοσχέδιο
Η ΔΑΚΕ εκτιμά ότι θα χαθούν πάνω από 20.000 θέσεις!
Με την φράση «πονηρή νομική κατασκευή», ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε το στίγμα για το εργασιακό νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε νωρίτερα η Συνομοσπονδία μίλησε για καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με κυριότερα την συλλογική διαπραγμάτευση, την προστασία από την απόλυση και την ουσιαστική κατάργηση της απεργίας.
Όλα αυτά, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που αναφέρονται στην προστασία των εργαζομένων από την βία και την σεξουαλική παρενόχληση και τα δικαιώματα των απασχολουμένων με τηλεργασία.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, χαρακτήρισε «ακατάλληλη» την χρονική στιγμή για παρεμβάσεις στα εργασιακά, λόγω της πανδημίας. Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, εκτίμησε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ειδικά ως προς τον χρόνο εργασίας και την αύξηση στον αριθμό των υπερωριών, κινδυνεύουν να χαθούν πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας! Ο κ. Κιουτσούκης πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μείωση εισοδήματος, μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και αύξηση των «λουκέτων», που θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας.
Η ΓΣΕΕ επέδωσε πολυσέλιδο υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο αναπτύσσονται οι θέσεις της νομικής της υπηρεσίας που αποδομεί σχεδόν το σύνολο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, οι διαφωνίες της Συνομοσπονδίας εστιάζονται στα εξής πεδία:
– Με το σχέδιο νόμου προωθείται για ψήφιση σειρά αντεργατικών μέτρων που θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πανδημία , με όλες τις ήδη επελθούσες και αναμενόμενες στο μέλλον συνέπειες στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία.
– Το εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον νομοθέτησης είναι σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό για τέτοιου είδους νομοθετικές παρεμβάσεις. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, επιβάλλουν θετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έπρεπε να επικεντρώνονται σε μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι περαιτέρω απορρύθμισής της.
– Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρούνται εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου αυτοί να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας.
– Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατακρημνίσει και τα τελευταία οχυρά του εργατικού δικαίου της χώρας, όσα απέμειναν όρθια μετά τη δεκάχρονη εφαρμογή των μνημονίων και την πανδημία που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο. Σ΄αυτά τα μέτρα συγκαταλέγεται και η ψήφιση του Ν. 4635/2019, με τον οποίο στραγγαλίστηκε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που έχει συνταγματικό θεμέλιο όπως κρίθηκε τόσο με τη με αρ. 25/2004 απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όσο και με την 2307/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
– Οι ρυθμίσεις, έρχονται να προστεθούν σε σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων που επέβαλαν ακραία επισφάλεια στις εργασιακές σχέσεις, επέφεραν καίρια πλήγματα στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και έπληξαν το μοντέλο της ασφαλούς και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας.
– Σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αποσάθρωση και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, το σχέδιο νόμου προσλαμβάνει, εκτός από τον αντεργατικό προσανατολισμό του, και έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.