Gmail: Μαζική παραβίαση δεδομένων

Συναγερμός έχει σημάνει διεθνώς μετά τη διαρροή άνω των 180 εκατομμυρίων κωδικών πρόσβασης από λογαριασμούς Gmail, προκαλώντας έντονη ανησυχία για νέα κύματα διαδικτυακής απάτης και phishing.
Μαζική παραβίαση δεδομένων
Όπως αποκαλύπτεται, τα στοιχεία υποκλάπηκαν μέσω του Synthient, ενός εξειδικευμένου εργαλείου ασφαλείας που εντοπίζει κακόβουλες ενέργειες στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν διευθύνσεις email, αντίστοιχους κωδικούς και τους ιστότοπους όπου χρησιμοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με την έρευνα, έχουν αφαιρεθεί τα διπλότυπα, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικές, μοναδικές παραβιάσεις. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επηρεασμένων λογαριασμών ξεπερνά τα 15,3 δισεκατομμύρια.
Πώς δρουν οι χάκερ
Τα δεδομένα υποκλάπηκαν από κακόβουλο λογισμικό τύπου infostealer, το οποίο εγκαθίσταται σε υπολογιστές ή κινητά για να συλλέγει κωδικούς και ευαίσθητες πληροφορίες. Στη συνέχεια, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν τα στοιχεία για απάτες, phishing emails ή τα πουλούν στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), συχνά χωρίς τα θύματα να το γνωρίζουν.
Πώς να ελέγξετε αν παραβιάστηκε ο λογαριασμός σας
Για να διαπιστώσετε αν το email σας βρίσκεται στη λίστα των παραβιασμένων:
- Επισκεφθείτε την πλατφόρμα Have I Been Pwned,
- Εισαγάγετε τη διεύθυνση Gmail σας,
- Δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει συμπεριληφθεί σε κάποια από τις γνωστές διαρροές.
Η πλατφόρμα εμφανίζει επίσης ποια δεδομένα διέρρευσαν (όνομα, κωδικός, IP, ημερομηνία) και πότε έγινε η παραβίαση.
Τι να κάνετε αν ο λογαριασμός σας έχει χακαριστεί
Εάν δείτε ότι το email σας έχει παραβιαστεί:
- Αλλάξτε άμεσα τον κωδικό πρόσβασης σε Gmail και άλλους λογαριασμούς όπου χρησιμοποιείτε τα ίδια στοιχεία.
- Ενεργοποιήστε τον έλεγχο δύο παραγόντων (2FA) για επιπλέον προστασία.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό σε πολλές υπηρεσίες.
- Ελέγξτε τις πρόσφατες συνδέσεις στον λογαριασμό σας από τις ρυθμίσεις ασφαλείας της Google.
Η διαρροή αυτή επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι κανένα σύστημα δεν είναι απρόσβλητο.
- 1 λεπτό πριν ΑΣΕΠ – Αναπληρώσεις: Μόνιμοι διορισμοί στην ΑΑΔΕ – Ποιους αφορά η απόφαση
- 21 λεπτά πριν Προκήρυξη ΕΑΒ 2026: Αιτήσεις έως 7 Ιουνίου για 268 προσλήψεις – Δείτε όλες τις ειδικότητες
- 43 λεπτά πριν Ζαχαράκη: «Το καλοκαίρι διορίζουμε 5.500 εκπαιδευτικούς»















