Για νέα υπόθεση “Greek Statistics” κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς
Μιλά για «κρυφό» δημόσιο χρέος
![Για νέα υπόθεση “Greek Statistics” κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς](https://workenter.gr/wp-content/uploads/2024/12/stock-market-2616931_1280.jpg)
![Για νέα υπόθεση “Greek Statistics” κάνει λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς](https://workenter.gr/wp-content/uploads/2024/12/stock-market-2616931_1280.jpg)
Μία νέα υπόθεση “Greek Statistics” δείχνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής –προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία- Μάριος Σαλμάς, εν όψει της ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού.
Βάσει των δεδομένων που παρουσιάζει, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (για παράδειγμα, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί άσκησης κοινωνικής πολιτικής) διαθέτουν συνολικά περιουσία ύφους 99,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, κανείς αρμόδιος δεν διευκρινίζει ποιοι δημόσιοι οργανισμοί έχουν -αν έχουν- στους «κουμπαράδες» τους αυτά τα εξωπραγματικά ταμειακά διαθέσιμα.
Μέχρι πρόσφατα το δημόσιο χρέος δεν καταγραφόταν σωστά και χρειάστηκε η παρέμβαση της Eurostat, δηλαδή της Κομισιόν, για να προστεθούν οι τόκοι (12,4 δισ. ευρώ) από οφειλές για τα «μνημονιακά» δάνεια.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, το δημόσιο χρέος παρουσιαζόταν στα 356,69 δισ. ευρώ. Μετά την παρέμβαση της Eurostat, τον Οκτώβριο, αυξήθηκε στα 369,1 δισ. ευρώ (προστέθηκαν οι τόκοι για τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού).
Μήπως, λοιπόν, με «συνταγή» greek statistics κάτι συμβαίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων;
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία αναδεικνύει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της το θέμα, αναφέρεται: «διαθέτουν 99,7 δισ. ευρώ ή -όπως αφήνει να διαφανεί ο κ. Σαλμάς- έχουν συμπεριλάβει εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται»;
Σύμφωνα με τα ετήσια δελτία δημόσιου χρέους, ο συνολικός -εσωτερικός- δανεισμός του κράτους από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, από 42 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019, αυξήθηκε στα 66,1 δισ. ευρώ, στα τέλη του 2023.
Η αύξηση του κρατικού δανεισμού πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos). Αναλυτικά, ο δανεισμός του κράτους από τους φορείς του με repos, από 28 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, έφτασε στα 52,4 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023 (τα υπόλοιπα ήταν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια).
«Είναι αξιοσημείωτο», τονίζει ο κ. Σαλμάς ,«ότι από τα 24,4 δισ. ευρώ της αύξησης του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού από φορείς Γενικής Κυβέρνησης, τα 9,9 δισ. ευρώ ήταν επιπλέον βραχυπρόθεσμος δανεισμός (repos) από Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ΟΤΑ (από 10,3 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 στα 19,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023)».
Επιπλέον, οι εν λόγω φορείς, όπως προκύπτει από πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση του Η’ αντιπροέδρου της Βουλής, Βασίλη Βιλιάρδου, διαθέτουν -πλέον των δανεικών που έχουν δώσει- ταμειακά διαθέσιμα 33,62 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι, μαζί με τα ποσά που έχουν δανείσει στο κράτος, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμά τους ανέρχονται στα 99,7 δισ. ευρώ!
Όσοι γνωρίζουν να «διαβάζουν» τους Προϋπολογισμούς και τα δελτία χρέους Γενικής Κυβέρνησης ξέρουν πολύ καλά ότι ο «εσωτερικός» δανεισμός του κράτους από τους φορείς του δεν συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, μέχρι και φέτος τον Οκτώβριο δεν καταγραφόταν σωστά!