Γερμανία: Πως 15 μουσικοί τα έβαλαν με την ακροδεξιά (vid)

Μια ομάδα 15 χορωδών από το Άουγκσμπουργκ, γνωστή ως Corner Chor, βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, μετά την απροσδόκητη χρήση του σατιρικού της τραγουδιού κατά της ακροδεξιάς AfD σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη της αρχηγού του κόμματος, Άλις Βάιντελ.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε η Βάιντελ στον δημοσιογράφο Μάρκους Πράις σε εξωτερικό χώρο, το τραγούδι διαμαρτυρίας «Scheiß AfD Jodler» ακούστηκε εκκωφαντικά από ηχοσύστημα 100.000 watt στην απέναντι όχθη του ποταμού Σπρέε, αναγκάζοντας τη Βάιντελ να παραδεχτεί πως δεν άκουγε τον δημοσιογράφο.
Η ενέργεια ήταν προϊόν παρέμβασης της καλλιτεχνικής-ακτιβιστικής ομάδας Zentrum für Politische Schönheit (ZPS), χωρίς την ενημέρωση της χορωδίας, της δημόσιας τηλεόρασης ARD ή των αρχών. «Ήταν λιγότερο διακοπή και περισσότερο στολίδι της συνέντευξης», δήλωσε ο επικεφαλής της ZPS, φιλόσοφος Φίλιπ Ρουχ.
Το τραγούδι, μια ανατρεπτική διασκευή ενός χριστουγεννιάτικου αυστριακού γιοντλ, συνδυάζει την απλότητα και την ειρωνεία, μετατρέποντας ένα ήρεμο μοτίβο σε ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Η χορωδία τονίζει πως στόχος της ήταν «να εκθέσει το περιεχόμενο της AfD με ειρηνικό, αλλά ξεκάθαρο τρόπο».
Η Βάιντελ κατηγόρησε εσφαλμένα τη χορωδία ως “κρατικά χρηματοδοτούμενη”, ενώ το AfD ζήτησε επανάληψη της συνέντευξης — αίτημα που η ARD μέχρι στιγμής αρνείται.
Η απήχηση ήταν εντυπωσιακή: Το τραγούδι έφτασε στο Νο6 των γερμανικών iTunes, συγκέντρωσε πάνω από 60.000 ακροάσεις στο Spotify και χιλιάδες downloads στο SoundCloud, ενώ εμφανίστηκε και ως ήχος κλήσης κινητών. Πολλές άλλες χορωδίες έχουν ήδη υιοθετήσει την εκδοχή του Corner Chor, και έχει ακουστεί σε Pride παρελάσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία.
Ωστόσο, η επιτυχία συνοδεύτηκε και από απειλές και επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέλη της χορωδίας, που δηλώνουν φεμινιστικό και φιλικό προς τη FLINTA (γυναίκες, λεσβίες, ίντερσεξ, non-binary, τρανς και άφυλα άτομα), αναφέρουν ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους και αποφεύγουν την ατομική προβολή.
«Δεν προσπαθούμε να φιμώσουμε κανέναν. Είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές με χιούμορ και φωνή», δήλωσε μέλος της χορωδίας. «Δεν θέλαμε να αναστατώσουμε ολόκληρη τη χώρα, αλλά είμαστε χαρούμενοι που το καταφέραμε. Η συζήτηση για την AfD έχει ανοίξει ξανά, και αυτό είναι καλό».
Η δράση αυτή ανοίγει ένα ευρύτερο ερώτημα: ποιοι έχουν δημόσιο λόγο, και πόσο δυνατά μπορεί να είναι τα μηνύματά τους; Σε μια χώρα όπου η ακροδεξιά ενισχύεται στις κάλπες, η “μουσική διαμαρτυρία” γίνεται ολοένα και πιο κεντρικό εργαλείο πολιτικής παρέμβασης.
- 42 λεπτά πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 1 ώρα πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 2 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















