Γενική απεργία για την Τετάρτη 6 Απριλίου εξήγγειλε η ΓΣΕΕ
Αίτημα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Γενική απεργία με βασικό αίτημα την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Απριλίου, η ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία έχει ως βασικό σύνθημα ότι «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια, δεν βγαίνει».
Τα 751 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός που ίσχυε μέχρι το 2012, όταν η τότε κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), λόγω μνημονίων, αποφάσισε την περικοπή του στα 586 ευρώ.
Σήμερα, μετά την αύξηση 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022, οι κατώτατες αποδοχές βρίσκονται στα 663 ευρώ μικτά.
Η ΓΣΕΕ όμως, έχει ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων, που παραθέτει με αφορμή την Γενική Απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μαζί με την ΑΔΕΔΥ.
Αυτά επικεντρώνονται στο σκέλος της στήριξης των νοικοκυριών, ειδικά σε μια περίοδο, όπου η ακρίβεια και οι διαρκείς ανατιμήσεις, περιορίζουν δραματικά το εισόδημά τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας, είναι τα εξής:
- Κατώτατος μισθός: Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισής του με πρόσθετους οικονομικούς όρους για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
- Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, με αυξήσεις στις αποδοχές και αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις ως προς τη δεσμευτικότητά τους.
- Ακρίβεια: Άμεση αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το πληθωριστικό σοκ. Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.
- Συλλογική εργατική προστασία: Άμεση αποκατάσταση των εγγυήσεων της συλλογικής εργατικής προστασίας στις ΣΣΕ με άρση των φιλοεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης της δέσμευσής τους και στην πρόσβαση στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία. Ταυτόχρονη επαναφορά της εξάμηνης παράτασης στην ισχύ των ΣΣΕ που λήγουν και της μετενέργειας όλων των όρων τους χωρίς εξαιρέσεις.
- Συνδικαλιστική δράση: Άμεση κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση με κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της κρατικής αδειοδότησης στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Διασφάλιση και ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
- Εργατικά δικαιώματα: Άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την απώλεια της θέσης εργασίας. Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις. Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ) εργολάβων. Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
- Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων: Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, υποχρέωση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυστηρή (επαν)εξέταση της επάρκειας των Κανονισμών εργασίας στα θέματα υγείας και ασφάλειας, εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, καθώς και τήρησης των μέτρων προστασίας από τη διασπορά της πανδημίας. Πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
- Ανθυγιεινό επίδομα: Καμία περικοπή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος σε μισθοδοτούμενους με το ενιαίο μισθολόγιο εργαζόμενους, με συμβάσεις ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ σε φορείς του δημοσίου. Άμεση επέκτασή του και σε ειδικότητες που σήμερα δεν χορηγείται και το δικαιούνται.
- Κοινωνικός έλεγχος: Άμεσα μέτρα αποκατάστασης του θεσμικού κοινωνικού ελέγχου με διασφάλιση και ενίσχυση της θεσμικής συλλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.
- Απολύσεις: Καμία απόλυση και άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν ή δρομολογείται η απόλυσή τους στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.