Γαύδος: Διάσωση 79 μεταναστών μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού και της Frontex

Γαύδος: Διάσωση 79 μεταναστών μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Λιμενικού και της Frontex

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε και διέσωσε 79 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο νοτιοδυτικά της Γαύδου, σε απόσταση περίπου 19 ναυτικών μιλίων από το νησί.

Επιχείρηση υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ

Η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και συντονίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Στο σημείο έσπευσαν:

  • Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού,
  • Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Frontex,
  • Και δύο παραπλέοντα πλοία που ειδοποιήθηκαν να συνδράμουν στις προσπάθειες.

Χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρχών, οι 79 επιβαίνοντες περισυλλέχθηκαν με ασφάλεια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή αγνοούμενοι.

Οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Παλαιοχώρα

Μετά τη διάσωση, οι μετανάστες μεταφέρονται στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, όπου θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ταυτοποίησης και φιλοξενίας από τις αρμόδιες αρχές.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ οι αρχές εξετάζουν την προέλευση και τη διαδρομή του σκάφους.

Αυξημένες περιπολίες στο Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος

Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων ροών μεταναστών στο νότιο Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος. Το Λιμενικό πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες και ελέγχους, με τη στήριξη της Frontex, για την πρόληψη ναυαγίων και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μία από τις δεκάδες διασώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Ανθρωπιστική διάσταση και επόμενα βήματα

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, οι διασωθέντες θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού αναμένεται να παραστούν στη διαδικασία καταγραφής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες διερευνούν επίσης το ενδεχόμενο εμπλοκής κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, καθώς η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί συχνό πέρασμα παράνομων διαδρομών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr