Γαλλία: Συνεχίζεται η ένταση στο φόντο της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ- 157 συλλήψεις την Κυριακή
Έκτη νύχτα ταραχών στη Γαλλία, στο φόντο της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στη Ναντέρ την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει μια τεράστια νεανική εξέγερση σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε 157 συλλήψεις την Κυριακή (2/7), αριθμός αισθητά μικρότερος από τις 719 του Σαββάτου,
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα τους προέδρους των δυο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου και κατόπιν, αύριο Τρίτη, τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια. Ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε πέντε βράδια ταραχών, ως το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περίπου 5.000 πυρπολημένα αυτοκίνητα, σχεδόν 1.000 δημόσια κτίρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν φθορές, 250 επιθέσεις σε τμήματα της αστυνομίας ή της χωροφυλακής, πάνω από 700 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου.
Την ίδια στιγμή, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.
Παρέμβαση της γιαγιάς του 17χρονου Ναέλ
Χθες το απόγευμα, η γιαγιά του εφήβου ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει», απηύθυνε μήνυμα σε όσους συμμετέχουν στις ταραχές.
Η Ναντιά τους ζήτησε να «μη σπάνε βιτρίνες, να μην διαλύουν σχολεία και λεωφορεία», μέσω του BFMTV.
Η ίδια ζήτησε ο δράστης του μοιραίου πυροβολισμού να πληρώσει για την πράξη του «όπως όλοι», διαβεβαιώνοντας πως έχει «εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».
Ανησυχία στην Ευρώπη και το «φάντασμα» του 2005
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.
Το κύμα βίαιων επεισοδίων και η οργή χιλιάδων νεαρών κατοίκων λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανακάλεσαν στις μνήμες αρκετών τις ταραχές του 2005, μετά τους θανάτους δυο εφήβων κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας. Τα γεγονότα είχαν και τότε πυροδοτήσει την οργή των νέων με καταγωγή από πρώην γαλλικές αποικίες, στα προάστια του Παρισιού, που αισθάνονταν ξεχασμένοι, αποκομμένοι, με λιγότερες ευκαιρίες.
«Έχουν περάσει περισσότερα από 1.500 χρόνια από την ίδρυση του γαλλικού βασιλείου. Περισσότερα από από 480 χρόνια από τότε που τα γαλλικά έγιναν η επίσημη γλώσσα του κράτους. Περισσότερα από 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση. Και περισσότερα από 60 χρόνια από την καθιέρωση της Πέμπτης Δημοκρατίας. Και παρόλα αυτά το ερώτημα του πώς ορίζουμε τη γαλλική ταυτότητα παραμένει σημείο αντιπαράθεσης» σχολίαζε πρόσφατα σε άρθρο του ο αρθογράφος του CNN, Τζόσου Μπερλίνγκερ.
Εκστρατεία πρόκληση από υποστηρικτή του ακροδεξιού Ζεμούρ
Στο μεταξύ η Αρκροδεξιά επιχειρεί ρελάνς, με την περίεργη “καμπάνια” που οργάνωσε ο Ζαν Μεσιά, υποστηρικτής του Γάλλου ακροδεξιού πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ.
Απηύθυνε έκκληση για δωρεές υπέρ (!) του γάλλου αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ και η οποία ξεπέρασε αργά της Κυριακής το απόγευμα τις 670.000 ευρώ.
Ο στόχος της συγκέντρωσης δωρεών είναι να υποστηριχθεί η οικογένεια του αστυνομικού, “ο οποίος έκανε τη δουλειά του και πληρώνει βαρύ τίμημα”, όπως αναφέρει η εκστρατεία σε ανακοίνωση η οποία βέβαια αγνοεί παντελώς την άλλη πλευρά, αυτή της οικογένειας του τραγικού θύματος.
Πηγή: AFP, France24