Φυσικό αέριο: Στο 50% η επιδότηση στους λογαριασμούς

Αφορά πάνω από 700.000 καταναλωτές
Κίνητρα για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Με το επίδομα φυσικού αερίου που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στοχεύει να "ανακόψει" το κύμα ακρίβειας στους λογαριασμούς 700.000 και πλέον καταναλωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο  εξετάζει την επιδότηση του 50% της αύξησης, δηλαδή να συμβάλει με 1,4 δισ. στο συνολικό κόστος. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή και πάλι τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το μέσο κόστος ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου ήταν πέρσι 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό και το συνολικό κόστος περίπου 700 εκ. ευρώ. Με τις σημερινές τιμές το συνολικό κόστος για τα 700.000 νοικοκυριά  για το 2022-23 εκτιμάται πάνω από 3,5 δισ. αφού οι τιμές αναμένονται 5 φορές ακριβότερες.

Η ανάγκη για ενίσχυση των νοικοκυριών είναι μεγάλη καθώς η αύξηση του φυσικού αερίου θα είναι τεράστια, ωστόσο όπως έχει επισημανθεί από κυβερνητικούς παράγοντες  δεν υπάρχει δυνατότητα για κάλυψη των αυξήσεων στο φυσικό αέριο σε αντίστοιχο ποσοστό πάνω από 90% όπως έχει γίνει στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση θα δοθεί στην εξοικονόμηση ώστε να επιτευχθεί μείωση του συνολικού λογαριασμού.

Η θέσπιση κινήτρων εξοικονόμησης φαίνεται να είναι ένα όπλο στη φαρέτρα του υπουργού οικονομικών έτσι ώστε όσοι μειώσουν την κατανάλωση από πέρυσι να λαμβάνουν επιπλέον επιδότηση.

Με το επίδομα για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση στοχεύει να μη μείνουν σπίτια χωρίς θέρμανση, να λειτουργήσει η αγορά και να μη μείνουν απλήρωτοι λογαριασμοί.

Κίνητρα για μείωση κατανάλωσης

Μέσω και του επιδόματος θέρμανσης η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει κίνητρα για μείωση κατανάλωσης. Οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, και θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης είναι οι κερδισμένοι της τριπλής παρέμβασης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να στρέψει μαζικά τους καταναλωτές στη χρήση πετρελαίου, το οποίο είναι φθηνότερο σε σύγκριση με τα κλιματιστικά και το φυσικό αέριο.

Το μέτρο αφορά τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο -εάν είναι εφικτό και θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν, όσο και τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Ταυτόχρονα, με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος και κατά συνέπεια μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών θα επιδοτηθεί φέτος. Δεν αλλάζουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και παραμένουν σε 180.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram