Φτηνή στέγη σε νέους: Άτοκα στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ και διεύρυνση στο επίδομα ενοικίου

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο της αξιοποίησης κονδυλίων της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο το "σήμα" έναρξης της νέας στεγαστικής πολιτικής που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εστιάζει στην απόκτηση φτηνής στέγης από νέους
Αξιοποίηση κονδυλίων από τη ΔΥΠΑ με σκοπό τη στήριξη νέων για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία περιλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα προωθείται αυξημένη επιδότηση ενοικίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο της αξιοποίησης κονδυλίων της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο το "σήμα" έναρξης της νέας στεγαστικής πολιτικής που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εστιάζει στην απόκτηση φτηνής στέγης από νέους.

Κριτήρια και δικαιούχοι

Η φτηνή στέγη θα προβλέπεται για νέους εργαζόμενους (ζευγάρια), χωρίς να προσμετράται η λήψη της παροχής ατομικά ή ως ζευγάρι. Τα ηλικιακά όρια αναμένεται να βρίσκονται κοντά στα 40 έτη για τη λήψη της παροχής από ζευγάρια.
Η φτηνή στέγη θα παρέχεται στους νέους εργαζόμενους, ανεξάρτητα εάν η παροχή θα ληφθεί και από τους δύο, ως ζευγάρι, ή μόνο από τον έναν. Μάλιστα, στην περίπτωση που θα εργάζονται και τα δύο μέλη του ζευγαριού, τότε η πριμοδότηση ενδέχεται να είναι υψηλότερη, ως επιπλέον κίνητρο. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξουν προγράμματα χορήγησης άτοκων δανείων θα αφορούν αγορά, ή ακόμα και την επισκευή της πρώτης κατοικίας νέων ζευγαριών. Στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένεται να αποσαφηνιστεί σε ποιες περιπτώσεις η οικονομική στήριξη που θα δοθεί θα είναι υπό μορφή κρατικής χρηματοδότησης και σε ποιες θα θεωρείται άτοκο δάνειο.
Υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δοθεί ένα ποσό στήριξης έως 25.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται με 5.000 ευρώ ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Στην περίπτωση του δανείου θα ορίζεται μια περίοδος αποπληρωμής, που θα είναι το λιγότερο 15 έτη. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν θα λειτουργούν επιπρόσθετα με το ηλικιακό όριο που θα υπάρχει, έτσι ώστε να στηριχθούν νέα ζευγάρια απ' αυτή την πρωτοβουλία.

Διευρύνεται η επιδότηση ενοικίου

Παράλληλα θα υπάρξει ειδική μέριμνα για προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου, μέσω του ΟΠΕΚΑ, που θα απευθύνεται όμως σε ευρύτερες ομάδες πολιτών. Σε κάθε περίπτωση η έμφαση θα δοθεί στα νέα, ηλικιακά, ζευγάρια, και δεν πρόκειται να υπάρξει περιορισμός μόνο σε όσους είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Το όριο που θα τεθεί θα είναι υψηλότερο, έτσι ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερη μάζα πολιτών. Σήμερα, η επιδότηση είναι έως τα 210 ευρώ τον μήνα για εισοδήματα έως 7.000 ευρώ ετησίως. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση έχει σταδιακή αξιοποίηση και των κενών ακινήτων οποία θα είναι στο μέλλον διαθέσιμα προς ενοικίαση. Θα προηγηθεί αρχικά η πλήρης καταγραφή τους και εν συνεχεία η αξιολόγησή τους, ώστε να τεθούν προς διάθεση.
Θα υπάρξουν μια σειρά από προγράμματα που πάλι θα απευθύνονται σε νέα ζευγάρια, έτσι ώστε με ένα χαμηλό ενοίκιο να τους παραχωρείται στέγη. Τα προγράμματα αυτά θα απευθύνονται όχι μόνο σε νέους που εργάζονται, αλλά και σε άνεργους. Στη δεύτερη περίπτωση, ο άνεργος - εν δυνάμει δικαιούχος, θα στηρίζεται ώστε να μπορέσει να βρει εργασία, έτσι ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στη μηνιαία επιβάρυνση ενός χαμηλού ενοικίου.
Ο στόχος είναι σε βάθος κάποιων ετών, τα ακίνητα αυτά να περάσουν στην κατοχή των ενοικιαστών, υπό προϋποθέσεις που θα καθοριστούν. Θα υπάρχει μείωση του ποσού που θα προκύπτει από την αξία του ακινήτου, ανάλογη με τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές (rent to own).
Οι εξαγγελίες που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για τη στεγαστική πολιτική θα επισημαίνουν ότι η αφετηρία της θα είναι το 2023. Τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν θα προκύψουν από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΕΠ), που βρίσκεται στη ΔΥΠΑ και διαθέτει ανάλογο αποθεματικό. Τέλος, θα προωθηθούν και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρξει ανέγερση κατοικιών, υπό μορφή οικιστικών συγκροτημάτων. Θα έπεται ο διαμοιρασμός των σπιτιών που θα προκύψουν, κατά το ήμισυ στους ιδιώτες που θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και κατά το ήμισυ στη ΔΥΠΑ. Με τη σειρά της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα εκχωρεί τις κατοικίες που θα έχει στη διάθεσή της σε νέα ζευγάρια.
Πρόκειται για σπίτια που κανονικά θα είχαν κληρωθεί από τον ΟΕΚ, αλλά δεν προχώρησαν ο διαδικασίες και τώρα αποφασίζεται με νόμο το Διοικητικό Συμβούλιο του OAEΔ να καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα μπορέσουν να τα αποκτήσουν οριστικά οικογένειες από ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται κοινωνικά και οικονομικά σε δύσκολη θέση.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram