Φορολοταρία Ιουλίου 2026: Τι πρέπει να κάνουν οι νικητές για να μη χάσουν έως 50.000 ευρώ
Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου 2026 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα κλήρωση της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ, η οποία αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Ιουνίου.
Συνολικά θα αναδειχθούν 556 τυχεροί λαχνοί, με τα χρηματικά έπαθλα να ξεκινούν από 1.000 ευρώ και να φτάνουν έως τις 50.000 ευρώ. Ωστόσο, οι νικητές πρέπει να προσέξουν μία κρίσιμη λεπτομέρεια: η ανάδειξή τους στην κλήρωση δεν εξασφαλίζει αυτομάτως την πληρωμή, εφόσον δεν έχουν δηλώσει σωστά τον τραπεζικό λογαριασμό τους στην ΑΑΔΕ.
Η βασική κίνηση για την είσπραξη του επάθλου
Τα χρηματικά ποσά καταβάλλονται από την ΑΑΔΕ στον λογαριασμό πληρωμών που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος μέσω του myAADE.
Για τον έλεγχο ή τη δήλωση του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συνδεθεί στο myAADE με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet και να μεταβεί στην ενότητα «Μητρώο και Επικοινωνία».
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο IBAN που καταχωρίζεται. Ο νικητής πρέπει να εμφανίζεται ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού. Η δήλωση λογαριασμού τρίτου προσώπου μπορεί να εμποδίσει την πίστωση του επάθλου.
Η προθεσμία των τριών μηνών
Όσοι κληρωθούν χωρίς να έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών δεν χάνουν αμέσως το έπαθλο. Έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες, με αφετηρία την επόμενη ημέρα από τη διεξαγωγή της κλήρωσης, για να δηλώσουν το σωστό IBAN.
Μετά την καταχώριση του λογαριασμού, το χρηματικό ποσό πιστώνεται χωρίς τόκο.
Εάν, όμως, η τρίμηνη προθεσμία παρέλθει χωρίς να δηλωθεί έγκυρος λογαριασμός, το έπαθλο θεωρείται αδιάθετο και ο νικητής χάνει το δικαίωμα είσπραξής του.
Τι πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι
Οι πολίτες καλό είναι να μη περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Πριν από την κλήρωση μπορούν να συνδεθούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και να ελέγξουν:
- εάν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό,
- εάν το IBAN είναι ενεργό και σωστά καταχωρισμένο,
- εάν εμφανίζονται ως δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι,
- πόσους λαχνούς έχουν συγκεντρώσει από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους,
- εάν κάποιος λαχνός τους έχει αναδειχθεί νικητής.
Τα έπαθλα της κλήρωσης
Στην κλήρωση του Ιουλίου θα αναδειχθούν:
- ένας νικητής των 50.000 ευρώ,
- πέντε νικητές των 20.000 ευρώ,
- πενήντα νικητές των 5.000 ευρώ,
- πεντακόσιοι νικητές των 1.000 ευρώ.
Τα έπαθλα είναι προσωπικά και το δικαίωμα είσπραξής τους δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να κληρονομηθεί. Σε περίπτωση θανάτου του νικητή πριν από την πληρωμή, το ποσό θεωρείται αδιάθετο.
Αφορολόγητα και ακατάσχετα τα ποσά
Τα κέρδη της φορολοταρίας καταβάλλονται χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις. Είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα, δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα και δεν υπόκεινται σε κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.
Το σημαντικότερο, επομένως, για κάθε φορολογούμενο είναι να ελέγξει εγκαίρως τα στοιχεία του στο myAADE. Ένα λανθασμένο ή μη δηλωμένο IBAN μπορεί να καθυστερήσει την πληρωμή και, εάν δεν διορθωθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, να οδηγήσει ακόμη και στην οριστική απώλεια ενός επάθλου που μπορεί να φτάνει τις 50.000 ευρώ.
- 1 ώρα πριν «Ανακαινίζω»: Προτεραιότητα στις κλειστές κατοικίες με επιδότηση έως 12.000 ευρώ
- 2 ώρες πριν Αυγά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι – Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος συντήρησης
- 3 ώρες πριν Έρχονται voucher διακοπών έως 600 ευρώ – Ποιοι θα κάνουν αίτηση









