Φορολογικές δηλώσεις: Σαρωτικές αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Τον Μάρτιο η εξόφληση ΕΝΦΙΑ
Οι αλλαγές που επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ, ουσιαστικά αφορούν την εξόφληση φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις, λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων από τον Μάϊο καθώς και νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με αλλαγές στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου.
 
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αλλαγές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Βάσει των σχεδιασμών που είναι στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν από το 2022 κιόλας, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει από τον Μάρτιο και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

Με άλλα λόγια κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει την δήλωσή του μέσα σε διάστημα 2 μηνών στις αρχές της χρονιάς και οπωσδήποτε πριν συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο κάθε έτους.

Το πλεονέκτημα αυτής της αλλαγής, πέραν της σταθερής ημερομηνίας έναρξης, θα είναι και η δυνατότητα των φορολογούμενων να αποπληρώνουν τον φόρο εισοδήματος ακόμα και σε 12 δόσεις.

Για να γίνει βέβαια πραγματικότητα ένα τέτοιος σχεδιασμός θα πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους προκειμένου να συμπληρώνονται εγκαίρως οι προ συμπληρωμένοι κωδικοί, όπως είναι οι μισθοί ή οι συντάξεις.

Στόχος είναι να υλοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα φορολογούμενων, επιχειρήσεων και λογιστών να υπάρχει σταθερή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, η οποία δεν θα είναι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Τον Μάρτιο η εξόφληση ΕΝΦΙΑ

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή με το που τελειώσει ο ΕΝΦΙΑ του 2021 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας αμέσως με την πληρωμή του φόρου, αντί του Σεπτέμβρη που είθισται να καταβάλλεται η πρώτη δόση. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 με 12 δόσεις.

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο συνέδριο και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος περιέγραψε τα δύο βασικά μέτρα που προτείνει το ΟΕΕ. Αυτά είναι:

  • η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του,
  • η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε ένα πλαίσιο απλών και κατανοητών διατάξεων για όλα τα καθ' ύλην φορολογικά αντικείμενα, ώστε να μην απαιτείται η περαιτέρω ερμηνεία τους μέσω εγκυκλίων και οδηγιών.
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram