Αυτές είναι οι κορυφαίες πόλεις για σπουδές

Ειδήσεις
Αυτές είναι οι κορυφαίες πόλεις για σπουδές
Δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Μιχάλης Τσιλιβάκος
01/03/2018 | 12:14

H στατιστική υπηρεσία QS World University Rankings, ιδιοκτησίας της Quacquarelli Symonds με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση της για το 2017 σχετικά με τις 100 κορυφαίες πόλεις για σπουδές στον κόσμο.

H υπηρεσία, διαθέτει την μόνη διεθνή πανεπιστημιακή δημοσκόπηση που λαμβάνει την έγκριση της IREG (International Ranking Expert Group) και θεωρείται ότι προσφέρει μία από τις τρεις πιο αξιόπιστες βαθμολογίες παγκοσμίως. Το σύστημα της QS, περιλαμβάνει συνολικές και θεματικές κατατάξεις και αντλεί πληροφορίες από πλήθος παραρτημάτων ανά τον κόσμο.

Πώς λειτουργεί

Η υπηρεσία ομαδοποιεί τους δείκτες της σε 6 βασικές τμηματικές κατηγορίες με πλήθος υποκατηγοριών και μαθηματικών υπολογισμών:

  • Πανεπιστημιακή κατάταξη 
  • Μίξη φοιτητών 
  • Επιθυμία μετακίνησης και εγκατάστασης 
  • Εργοδοτική δραστηριότητα-κινητικότητα 
  • Οικονομική προσιτότητα 
  • Έρευνα απόψεων

Βαθμολογία και η θέση της Ελλάδας

Χαρακτηριστικό είναι ότι -με διαφορά- στην κορυφή του ''βαθμολογικού πίνακα'', βρίσκεται το Μόντρεαλ του Καναδά, ενώ ακολουθεί το Παρίσι και το Λονδίνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η πρωτιά της γαλλόφωνης πόλης βασίζεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της, την κουλτούρα και τις τέχνες της, την οικονομική διαβίωση, την μεγάλη φοιτητική κοινότητα ενώ στους παράγοντες είναι και ότι δέχεται έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών λόγω της γλώσσας.

Η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Αθήνα, ''φιγουράρει'' στην 67η θέση, ανάμεσα από Ρώμη και Τουλούζη, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να κρατάει τα ηνία των εθνικών ιδρυμάτων. Στο αρνητικό κομμάτι, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις λίγες ευκαιρίες απασχόλησης, την χαμηλή αξιοποίηση πτυχίων και τις αρνητικές κριτικές σπουδαστών.

Στους δείκτες που αφορούν μόνο τα Πανεπιστήμια, μέχρι στιγμής για το 2018, το Ε.Μ.Π ''κυριαρχεί'' στους τομείς των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό είναι, οτι κατέχει την 124η θέση πανευρωπαϊκά ενώ παγκοσμίως κινείται στις θέσεις 401-410. Το Ε.Κ.Π.Α, ακολουθώντας απο κοντά, κατέχει τις θέσεις 651-700 διεθνώς και την 392η στην Ευρώπη, με εξέχοντα τα τμήματα Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών.