Φλωρίδης:“Ανεξέλεγκτη η Ιατροδικαστική – Ξεκινάμε πλήρη ανασυγκρότηση”

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολίασε την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, τονίζοντας την ανάγκη πλήρους ανασυγκρότησης της υπηρεσίας και αναφέροντας πως ιδρύεται για πρώτη φορά Εθνική Επιτροπή Ιατροδικαστών.
Όπως δήλωσε, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία λειτουργούσε χωρίς κεντρική εποπτεία, με αποτέλεσμα να επικρατεί ασυνέχεια και έλλειψη ελέγχου. Με τον νέο νόμο που εφαρμόζεται ήδη, δημιουργήθηκε Γενική Διεύθυνση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Περιφερειακές και Τοπικές Διευθύνσεις, ώστε οι υπηρεσίες να λειτουργούν με διαφάνεια και έλεγχο.
Η υπόθεση Μουρτζούκου αποτέλεσε καταλύτη για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Πάτρας, με τον υπουργό να διευκρινίζει πως θα διεξαχθεί αναλυτική έρευνα για πιθανές ποινικές ευθύνες, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η αναδιοργάνωση ώστε η Πάτρα να αποκτήσει ξανά λειτουργική ιατροδικαστική κάλυψη.
Αναφερόμενος στην Κόρινθο, σημείωσε πως το υπουργείο σκοπεύει να ενισχύσει την εκεί Ιατροδικαστική Υπηρεσία από την Αθήνα, όπου κριθεί αναγκαίο.
Τρεις σημαντικές αλλαγές
Ο κ. Φλωρίδης επισήμανε ότι με τον νέο νόμο:
- Δημιουργείται τριμελής Εθνική Επιτροπή Ιατροδικαστών που θα επανεξετάζει εκθέσεις με εντολή εισαγγελέα ή ανακριτή.
- Καθιερώνεται πρωτόκολλο υποχρεωτικών στοιχείων στις ιατροδικαστικές εκθέσεις, ώστε να είναι πλήρεις και σαφείς.
- Ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, μέσω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, για ταχύτερη και πιο αξιόπιστη διεξαγωγή εξετάσεων.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών αποτελεί κρίσιμο βήμα για την αξιοπιστία των ερευνών και την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε σε «πολεμική» που δέχεται το σχέδιο από κυκλώματα που αντιδρούν στις αλλαγές.
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 3 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















