«Φεγγάρι της Συγκομιδής»: Απόψε η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025
Ένα εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας απόψε, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός.
Πρόκειται για τη «Σελήνη της συγκομιδής», την πανσέληνο του Οκτωβρίου που συνδέεται με τη φθινοπωρινή ισημερία και τις παλιές αγροτικές παραδόσεις.
Φέτος, το φαινόμενο αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη υπερπανσέληνο του 2025, και την πρώτη μετά τον Νοέμβριο του 2024. Οι επόμενες δύο θα εμφανιστούν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κλείνοντας έτσι τη φετινή σεληνιακή τριλογία.
Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη πλησιάζει τη Γη στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της, γνωστό ως περίγειο.
Τότε, ο φυσικός μας δορυφόρος φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός στον ουρανό, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Σύμφωνα με τη NASA, μια υπερπανσέληνος μπορεί να δείχνει έως και 14% μεγαλύτερη και 30% πιο λαμπερή από μια συνηθισμένη πανσέληνο.
Σύμφωνα με το ημερολόγιο φάσεων της Σελήνης για την Αθήνα, η Σελήνη θα ανατείλει σήμερα στον αθηναϊκό ουρανό στις 19:00 το απόγευμα.
Από τις 19:20–19:30 και μετά, θα ανέβει αρκετά ψηλά και θα φαίνεται καθαρά.
- 13 λεπτά πριν Το «σύνδρομο» του φθινοπώρου που επηρεάζει 1 στους 10 – Πώς θα καταλάβετε ότι σας έχει «χτυπήσει»
- 1 ώρα πριν Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός – Τι αλλάζει σε Δημόσιο και κατώτατο μισθό
- 2 ώρες πριν Καιρός σήμερα (13/9): Βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας – Πού θα φτάσει τους 34°C
