Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξασφαλίζει ούτε τη διαφάνεια, ούτε τον υγιή ανταγωνισμό»

Σαφές πολιτικό μήνυμα για διαφάνεια, υγιή ανταγωνισμό και ισχυρούς θεσμούς έστειλε ο Σωκράτης Φάμελλος, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έθεσε στο τραπέζι τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων, της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή.
«Ισχυρή Πολιτεία σημαίνει κανόνες και έλεγχος»
Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή Πολιτεία με ξεκάθαρους κανόνες, επαρκή στελέχωση των φορέων και ουσιαστικούς ελέγχους.
Όπως υπογράμμισε, η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός δεν αποτελούν απλώς τεχνικά ζητήματα, αλλά βασικούς πυλώνες του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τις απευθείας αναθέσεις αυξάνονται, γεγονός που – όπως είπε – καθιστά επιτακτική την ενίσχυση των θεσμών.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξασφαλίζει ούτε τη διαφάνεια ούτε τον υγιή ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, στρέφοντας τα πυρά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απευθείας αναθέσεις και Ταμείο Ανάκαμψης στο μικροσκόπιο
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε:
- Το υψηλό ύψος των απευθείας αναθέσεων
- Τον μεγάλο αριθμό συμβάσεων χωρίς διαγωνιστική διαδικασία
- Τον αποκλεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Τον περιορισμένο αριθμό αναδόχων σε μεγάλα έργα, που – όπως σημείωσε – μειώνει τον ανταγωνισμό
Μάλιστα, έκανε λόγο για φαινόμενα που δημιουργούν συνθήκες στρέβλωσης της αγοράς, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που, όπως είπε, προκάλεσαν πολιτικό θόρυβο, συμπεριλαμβανομένων αναθέσεων σε πρόσωπα με κομματικές διασυνδέσεις.
Νέα Οδηγία και έλεγχοι στις δημόσιες συμβάσεις
Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η πρόσφατη Οδηγία της ΕΑΔΗΣΥ για τη θέσπιση Κανονισμών και τη ρύθμιση θεμάτων ανάθεσης σε φορείς που μπορούν να παρεκκλίνουν από την κείμενη νομοθεσία.
Ωστόσο, ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα:
- Στις συμβάσεις συμβούλων, μελετών και πληροφορικής
- Στη δυνατότητα παράκαμψης κανόνων αντικειμενικής αξιολόγησης
- Στην ανάγκη συστημικών και όχι αποσπασματικών ελέγχων
Παράλληλα, πρότεινε να δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία ανά υπουργείο για το πλήθος και το ύψος των συμβάσεων – και ειδικά των απευθείας αναθέσεων – ώστε να ενισχυθεί η θεσμική λογοδοσία.
Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε και το ζήτημα ενίσχυσης όλων των μηχανισμών διαφάνειας, όπως:
- Το Ελεγκτικό Συνέδριο
- Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας
- Η Επιτροπή Ανταγωνισμού
- Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
Όπως σημείωσε, μόνο με ενισχυμένους θεσμούς μπορεί η Πολιτεία να αποτρέψει «φωτογραφικές προκηρύξεις» ή διαδικασίες-εξπρές με επίκληση κατεπείγοντος.
Δημοσίευμα ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ανάγκη ισχυρών θεσμών που να εξασφαλίζουν την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την συνάντηση που είχε με την την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.
Συγκεκριμένα ανέφερες στις δηλώσεις του: «Απαιτείται μια ισχυρή Πολιτεία με υγιή ανταγωνισμό. Αυτό είναι στοιχείο του Κράτους Δικαίου, αυτό είναι Δημοκρατία. Ενώ πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τις απευθείας αναθέσεις απαιτείται να υπάρχουν κανόνες και στελέχωση των φορέων της Πολιτείας, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός. Χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς, ισχυρή Πολιτεία και μια γρήγορη πολιτική αλλαγή. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν εξασφαλίζει ούτε τη διαφάνεια, ούτε τον υγιή ανταγωνισμό».
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σωκράτης Φάμελλος «ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα του μεγάλου ύψους των απευθείας αναθέσεων, του μεγάλου αριθμού συμβάσεων χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, τον αποκλεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του περιορισμένου αριθμού αναδόχων -και άρα τη μείωση του ανταγωνισμού- σε πολλά κατασκευαστικά έργα».
Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε και η πρόσφατη Οδηγία της ΕΑΔΗΣΥ για τη θέσπιση Κανονισμών και τη ρύθμιση θεμάτων ανάθεσης στους φορείς που έχουν τη δυνατότητα παρέκκλισης της κείμενης νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Σωκράτης Φάμελλος «ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε συμβάσεις συμβούλων, μελετών και πληροφορικής, όπου δίνεται η δυνατότητα να παρακαμφθούν οι κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικής αξιολόγησης, καθώς και τα επανειλημμένα σκάνδαλα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε το παράδειγμα των απευθείας αναθέσεων στον σύζυγό της πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ‘Αννας Στρατινάκη, αλλά ακόμα και σε βουλευτές της ΝΔ.
Επιπλέον, έκανε λόγο για την «ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και από την πλευρά της ΕΑΔΗΣΥ, ώστε να είναι γνωστό ανά υπουργείο το πλήθος και το ύψος των συμβάσεων και κυρίως των απευθείας αναθέσεων». Πρότεινε δε, να ενισχυθούν τα εργαλεία διαφάνειας στις συμβάσεις του Δημοσίου συνολικά και να ενισχυθεί η αρμοδιότητα και η επάρκεια της Ενιαίας Αρχής στους συστημικούς ελέγχους των συμβάσεων.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης όλων των μηχανισμών διαφάνειας και ανταγωνισμού που περιλαμβάνουν το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και βεβαίως την Ενιαία Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φωτογραφικών προκηρύξεων ή οι διαγωνιστικές διαδικασίες με πολύ μικρό χρόνο προσφορών με την επίκληση του κατεπείγοντος.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, η αν. γραμματέας της ΚΕ Αναστασία Σαπουνά και ο συντονιστής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής Γιώργος Θωμόπουλος.
Πηγή: © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
- 40 λεπτά πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 1 ώρα πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 2 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















