Έξωση λόγω λήξης μίσθωσης: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Έξωση λόγω λήξης μίσθωσης: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Με τον νόμο 5221/2025, αλλάζει ριζικά η διαδικασία έξωσης ενοικιαστών λόγω λήξης της μίσθωσης. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα έκδοσης «Διαταγής Απόδοσης Μισθίου» όχι μόνο σε περιπτώσεις καθυστέρησης μισθωμάτων, αλλά και μετά την παρέλευση του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης.

Πώς προκύπτει η λήξη της μίσθωσης

Η λήξη της μίσθωσης κατοικίας μπορεί να προκύψει:

  • από το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές,
  • από την τελευταία ηλεκτρονική δήλωση μίσθωσης στην ΑΑΔΕ,
  • από τον νόμο, που ορίζει ελάχιστη διάρκεια τριών ετών για όλες τις νέες μισθώσεις μετά την 1/4/2014,
  • ή, για παλαιές αορίστου χρόνου μισθώσεις, με κοινοποίηση εξώδικης πρόσκλησης απόδοσης του μισθίου.

Διαδικασία για τον ιδιοκτήτη

Ο εκμισθωτής οφείλει να αποστείλει στον ενοικιαστή εξώδικη πρόσκληση μέσω δικαστικού επιμελητή, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη.

Εάν πρόκειται για παλαιά μίσθωση που έχει καταστεί αορίστου χρόνου, η εξώδικη πρόσκληση μπορεί να σταλεί οποτεδήποτε, με προϋπόθεση όμως το τρίμηνο προειδοποίησης.

Αν μετά την παρέλευση του τριμήνου ο ενοικιαστής δεν αποδώσει το μίσθιο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την έκδοση Διαταγής Απόδοσης Μισθίου, η οποία αποτελεί εκτελεστό τίτλο χωρίς ακροαματική διαδικασία.

Από το 2026, από δικηγόρους

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι διαταγές θα εκδίδονται από ειδικά πιστοποιημένους δικηγόρους – μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι θα ελέγχουν τον φάκελο και τα έγγραφα.

Ο ενοικιαστής θα έχει δικαίωμα ανακοπής εντός 15 εργάσιμων ημερών, ενώ η εκτέλεση της διαταγής θα γίνεται μετά από δύο μήνες από την κοινοποίησή της.

Προστασία ενοικιαστών

Με τη νέα ρύθμιση, ο ενοικιαστής διαθέτει τουλάχιστον έξι μήνες προθεσμία για να μεριμνήσει για μεταστέγαση, συνυπολογίζοντας το τρίμηνο της προειδοποίησης και το δίμηνο πριν την εκτέλεση της διαταγής. Επιπλέον, μπορεί να ζητήσει δικαστικά παράταση με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Τι ισχύει για τις παλαιές μισθώσεις

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται πρόωρη καταγγελία μίσθωσης λόγω ιδιοκατοίκησης ή πώλησης του ακινήτου, καθώς η ελάχιστη τριετία παραμένει υποχρεωτική και προστατεύει τον ενοικιαστή.

Με τις αλλαγές αυτές, η κυβέρνηση στοχεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες, δίνοντας παράλληλα στους ενοικιαστές περισσότερο χρόνο για προσαρμογή.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr