Ευρωπαϊκή άμυνα: Η ώρα της στρατηγικής επανεκκίνησης

Ευρωπαϊκή άμυνα: Η ώρα της στρατηγικής επανεκκίνησης

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η Ευρωπαϊκή άμυνα κινείται δυναμικά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη Χάγη, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για το Φόρουμ της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ιστορικό» τον στόχο αμυντικών δαπανών 5% για την Ευρωπαϊκή άμυνα και εξήγησε πως η προβλεψιμότητα και η ταχύτητα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ReArm Europe στοχεύει στην κινητοποίηση 650 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ το χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE θα παράσχει 150 δισ. ευρώ σε δάνεια για κοινές αμυντικές προμήθειες.

Παράλληλα, η ΕΕ προχωρά σε συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.

Την ίδια στιγμή, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών, στοχεύοντας σε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση σε σύγχρονες απειλές.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν:

“Η Ευρώπη της άμυνας έχει επιτέλους ξυπνήσει”, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα από τη Χάγη, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για το Φόρουμ της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ιστορικούς» το στόχο των αμυντικών δαπανών στο 5% που θα θέσει αύριο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τους συμμάχους, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει ο τρόπος που θα δαπανηθούν οι επενδύσεις.

«Η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην οποία βασιζόμασταν για δεκαετίες δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη», πρόσθεσε και χαιρέτισε τη νέα δράση που έχει αναλάβει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Αναφέρθηκε στο Σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης ως το 2030 – το ReArm Europe, που θα κινητοποιήσει 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε αμυντικές επενδύσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια και στο χρηματοοικονομικό μέσο «SAFE», με 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια για τις κοινές αμυντικές προμήθειες.

Αναφέρθηκε επίσης, στο πρόγραμμα μείωσης της γραφειοκρατίας για τις αμυντικές επενδύσεις που πρότεινε η Επιτροπή, αλλά και στις «οχτώ» Συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης ‘Αμυνας και Ασφάλειας με χώρες σε όλο τον κόσμο – η τελευταία από αυτές με τον Καναδά χθες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι προκειμένου η αμυντική βιομηχανία να καταφέρει να παραδώσει αποτελέσματα «με ταχύτητα και κλίμακα», θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ως παράδειγμα ανέφερε τα δάνεια του SAFE, που δίνουν κίνητρα για κοινές προμήθειες και μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Αυτό θα δώσει στην αμυντική βιομηχανία την «προβλεψιμότητα» που χρειάζεται για να αυξήσει την παραγωγή, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε, επίσης, ότι «το SAFE δεν είναι ανοιχτό μόνο στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και σε μελλοντικά κράτη-μέλη όπως η Ουκρανία, και είναι ανοιχτό στους εταίρους μας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ιαπωνία, όπως η Νορβηγία ή η Νότια Κορέα».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ διευκρινίζει τους κανόνες για τις διασυνοριακές μεταφορές αμυντικών προϊόντων και τις πολυεθνικές βιομηχανικές συνεργασίες. «Αυτός είναι ο τρόπος για να επιταχύνουμε και να αναβαθμίσουμε, όχι μεμονωμένα, αλλά μαζί με τους πιο τους έμπιστους φίλους μας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Ρωσία θα είναι σε θέση να δοκιμάσει την ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, γι’αυτό τόνισε ότι μέχρι το 2030 η Ευρώπη θα πρέπει να έχει όλα όσα χρειάζεται για μια «αξιόπιστη αποτροπή».

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr