Ευρωκοινοβούλιο: Εξηγήσεις για τις συμβάσεις με την Pfizer

Την ανάκληση των προνομίων πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Pfizer αναμένεται να ζητήσει η επιτροπή COVID
Σε ακρόαση για εξηγήσεις γύρω από τη διαπραγμάτευση της σύμβασης μαμούθ με την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid-19 πρόκειται να καλέσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ακρόαση για εξηγήσεις γύρω από τη διαπραγμάτευση της σύμβασης μαμούθ με την Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid-19 πρόκειται να καλέσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές που ηγούνται της επιτροπής COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ζητήσουν δημόσιες εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση μιας τεράστιας σύμβασης εμβολίου για τον κορονοϊό, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας. Ήταν ενόψει αυτής της σύμβασης που φέρεται ότι αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου της Επιτροπής και Βελγίδας ευρωβουλευτή Κάθλιν βαν Μπρεμπτ στο Politico, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δαπανήσει πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς να αναφέρει εάν η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο στόχος της.

Η επιτροπή COVID εξέτασε τη συμφωνία - την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε με την Pfizer και τον Γερμανό εταίρο της BioNTech, ωστόσο ο Αλβέρτος Μπουρλά αρνήθηκε την κλήση, στέλνοντας στη θέση του έναν υπάλληλο.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Η πρόσκληση, αν φτάσει, δεν έχει νομική ισχύ. Όπως ο Μπούρλα, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί. Αλλά με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο δυνατές καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάργκεϊτ κατακλύζει τις Βρυξέλλες, μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πει όχι.

Η επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει επίσης την ανάκληση των προνομίων πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Pfizer ως απάντηση στην άρνηση του Bourla να καταθέσει, κάτι που θα πρέπει να εγκριθεί μέσω των εσωτερικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου. 

Η πλοκή πύκνωσε περισσότερο αφού το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση σήμερα, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις συνομιλίες.

Η εποπτική αρχή του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ απέρριψε το υφιστάμενο εγχειρίδιο κανόνων για να καταγράψει μια προκαταρκτική συμφωνία με την πολυεθνική των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού τον Μάιο του 2021. Για όλα τα άλλα εμβόλια συμφωνίες που συνήφθησαν από την ΕΕ μεταξύ 2020 και 2021, μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους από την Επιτροπή και επτά χώρες μέλη διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες. Το αποτέλεσμα μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ που το υπέγραψαν.

Ωστόσο, αυτή η καθιερωμένη διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της μεγαλύτερης σύμβασης της ΕΕ, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αντίθετα, η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση τον Μάρτιο και παρουσίασε τα αποτελέσματα στο διοικητικό συμβούλιο τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, μια προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γράφει το δικαστήριο.

Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από την τρίτη σύμβαση της Επιτροπής για το εμβόλιο mRNA της BioNTech/Pfizer. Τα δύο προηγούμενα συμβόλαια είχαν εξασφαλίσει συνολικά έως και 600 εκατομμύρια δόσεις. Αλλά αυτή η επόμενη, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη μακράν όλων των συμφωνιών που υπέγραψαν οι Βρυξέλλες. Προέβλεψε την εκ των προτέρων αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων, με δυνατότητα παραγγελίας 900 εκατομμυρίων επιπλέον, για παράδοση το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν, τα εμβόλια κόστισαν αρχικά 15,50 ευρώ το καθένα, με την τιμή στη συνέχεια να αυξηθεί στα 19,50 ευρώ σύμφωνα με τους Financial Times, πράγμα που σημαίνει ότι το συμβόλαιο θα ήταν περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν υλοποιηθεί πλήρως. 

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι δεν ακολουθήθηκαν οι καθιερωμένες διαδικασίες στην περίπτωση της μεγαλύτερης σύμβασης εμβολίων της ΕΕ με την Pfizer.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram