Εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη - Θρηνεί η Ελλάδα
Ο σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών
Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος τον σπουδαιότερο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 96 χρονών.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, έχει μελοποιήσει ποιήματα και η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας.
«Αθάνατος» φώναζαν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του, κρατώντας άσπρα και κόκκινα λουλούδια.
«Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος. Να τον αγαπάτε» είπε φανερά συγκινημένη η κόρη του Μαργαρίτα σε δημοσιογράφους.
Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του.
Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη αποφάσισε η κυβέρνηση.
Όλος ο πολιτικός και πολιτειακός κόσμος αλλά και ερμηνευτές των έργων του τον αποχαιρετούν βαθιά συγκινημένοι. Τα συλλυπητήρια του εκφράζει σύσσωμος ο πνευματικός αλλά και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας όπως και απλοί πολίτες.
Ο θάνατος του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη είναι πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ.
Επιθυμία του ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ενώ σε επιστολή προς τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την επιθυμία του να «αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής»
Ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία ενώ τον Μάιο του 2013 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τον εξέλεξε επίτιμο μέλος της.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο ενώ συνέγραψε πολλούς κύκλους ποιημάτων που μελοποίησε ο ίδιος όπως «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού». Πολλά έργα του τα είχε δημοσιεύσει στα γαλλικά.
Το προσωπικό του αρχείο παραχωρήθηκε από τον ίδιο στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης από πολύ νέος, παράλληλα με τη μουσική, ανέπτυξε και πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ενεργός με παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις.
Φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε στην Μακρόνησο, βασανίστηκε. Το 1963 εκλέγεται πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη και λίγο αργότερα εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Κατά τη δικτατορία ο Θεοδωράκης περνά στη δικτατορία συλλαμβάνεται και φυλακίζεται προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών στο εξωτερικό. Διάσημα πρόσωπα της εποχής ζητούν την απελευθέρωσή του και το 1970 ο Μίκης Θεοδωράκης καταλήγει στο Παρίσι. Με την πτώση της χούντας επιστρέφει στην Ελλάδα. Συνεχίζει την πολιτική του δραστηριότητα και το 1981 εκλέγεται βουλευτής με το ΚΚΕ και το 1985 βουλευτής Επικρατείας. Ένα χρόνο αργότερα θα παραιτηθεί.
Παράλληλα με την πολιτική δραστηριότητά του δίνει πολλές συναυλίες, μετέχει σε επιτροπές ελληνοτουρκικής φιλίας, διοργανώνει συνέδρια για την ειρήνη στη Γερμανία, για την ηλιακή ενέργεια, κατά του αναλφαβητισμού και των ναρκωτικών ενώ δίνει «μάχη» για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία.
Στη Βουλή επανέρχεται ως ανεξάρτητος, συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία το 1989, το 1990 θα αναλάβει υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου και στη συνέχει υπουργός Επικρατείας. Τον Οκτώβριο του 1992 παραιτείται από υπουργός και τον Μάρτη του 1993 από βουλευτής. Τον Δεκέμβρη του 2010 ιδρύει την «Σπίθα», Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών.
Το 2015 συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γενάρη του 2018 συμμετέχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία προκαλώντας πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις.