ΕΣΥ: Βολές Θεμιστοκλέους - «Ο ΑΣΕΠ καθυστερεί τις προσλήψεις»
Όλες οι αλλαγές
Όλες τις αλλαγές διεμήνυσε μέσω της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας από τη μία συγγνώμη στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται στις ουρές και στις λίστες αναμονής, από την άλλη επιρρίπτοντας ευθύνες στους… αριστερούς γιατρούς που κάνουν προβοκάτσια για το «εκσυγχρονισμένο ΕΣΥ».
Απογευματινά χειρουργεία
Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για περίπου 37.000 ασθενείς οι οποίοι περιμένουν από τέσσερις μήνες έως και δύο χρόνια… Αν η λίστα χειρουργείων αποσυμφορηθεί σε τέτοιο βαθμό, εκτιμά ο υπουργός, το 2026 θα βρει τα νοσοκομεία πιο «δυνατά» στη διαχείριση των χειρουργικών περιστατικών. «Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι κάποια χειρουργεία θα γίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές.
Νέες αλλαγές στον προσωπικό γιατρό
Την είδηση την παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ως αρμόδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Είναι το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και μια σειρά από άλλες αλλαγές το οποίο σύμφωνα με τον κ.Γεωργιάδη θα τεθεί προς διαβούλευση έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα.
Οπως είπε η κυρία Αγαπηδάκη, «το νέο σχέδιο νόμου αφορά μια πρώτη προσπαθεια ενίσχυσης της ΠΦΥ». Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την ενίσχυση της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής -βασικές ειδικότητες για την ΠΦΥ αλλά καθόλου δημοφιλείς ανάμεσα στους γιατρούς- με «μπόνους» 30.000 ευρώ για κάθε νέο γιατρό που επιλέγει αυτές τις ειδικότητες.
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα προστεθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού 2.500 γιατροί – με μια διαδικασία μέσω δήμων, η οποία δεν αναλύθηκε περεταίρω- ενώ θα τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών περισσότεροι παιδιατροι, με στόχο σε πρώτη φάση να καλυφθούν δωρεάν 500.000 παιδια τα οποία όπως υπολογίζει το υπουργείο αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του παιδικού πληθυσμού της χώρας.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται η ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας που θα στελεχώνονται αντιστοίχως και θα έχουν και την ευθύνη της Τηλεϊατρικής για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα επεκταθεί το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες από 30 ετών και θα ξεκινήσουν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανέλαβε συνοπτικά μόνο τα όσα εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με κάπως εκτενέστερη αναφορά στην αυτοτελή φορολόγηση της αμοιβής εφημερίας με συντελεστή 22% η οποία υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στις τσέπες των γιατρών έως και 200 ευρώ παραπάνω το μήνα (μικτά).
Ερχονται αλλαγές και στις εφημερίες
Ωστόσο, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Η τελευταία φορά που άλλαξαν οι εφημερίες στην Αττική ήταν επί Νικήτα Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας. Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΤΕΠ, κυβερνητική προτεραιότητα σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και την μείωση των αναμονών και της ταλαιπωρίας θεωρείται απαραίτητη αυτή η «ανακατάταξη» των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής, εφόσον με τις παρούσες δυνατότητες του συστήματος δεν είναι εφικτή η αυτόνομη 24ωρη λειτουργία των ΤΕΠ σε όλα τα νοσοκομεία (σήμερα εφημερεύουν ανά τέσσερις ημέρες και κατά ομάδες).
Οπως και να ‘χει και όπως το έθεσε ο ίδιος ο υπουργός, η αποσυμφόρηση της λίστας χειρουργείων – με τις δωρεάν απογευματινές επεμβάσεις – και το «νοικοκύρεμα» των Επειγόντων είναι δύο τομείς που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το «πρόσωπο» του ΕΣΥ, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν όσα σχεδιάζονται.
Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο ΑΣΕΠ καθυστερεί τις προσλήψεις
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει θέσεις, αλλά οι προσλήψεις καθυστερούν από τον ΑΣΕΠ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το 2019, το ΕΣΥ είχε 78.272 προσωπικό και τώρα 86.138 άτομα (10% περισσότεροι).
«Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός” έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης 190», έφερε ως παράδειγμα ο υφυπουργός Υγείας.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έγινε αύξηση στις αποδοχές των γιατρών περίπου 19%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Από το 2025 θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές στα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα οποία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν.
Σήμερα ζητάνε και δίνουν, είπε. Από του χρόνου, θα λάβει το κάθε νοσοκομείο χρηματοδότηση σύμφωνα με τον όγκο των χειρουργείων, τη σοβαρότητά τους, τις νοσηλείες κ.ά. και με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών προς τον ασθενή.
Πολλά είναι και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσουν να αλλάξει το ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, όπως η αναβάθμιση των υποδομών.
Όπως είπε ο ίδιος, ο μέσος όρος ζωής των νοσοκομείων είναι 45 έτη και από το 2009 δεν έχει γίνει καμία σοβαρή ανακαίνιση σε κανένα νοσοκομείο, επειδή η χώρα ήταν σε μνημόνια.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα για τα κτήρια, που ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, θα γίνουν 5 νέα νοσοκομεία, κυρίως με δωρεές. Επίσης, έχουμε παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας.
Διαβάστε επίσης: