Εστία για λίγους… Στέγη μόλις για το 6% των φοιτητών!

Εστία για λίγους… Στέγη μόλις για το 6% των φοιτητών!

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η φοιτητική στέγη παραμένει δυσεύρετη για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με τις διαθέσιμες θέσεις στις φοιτητικές εστίες να καλύπτουν λιγότερο από το 6% των αναγκών. Στην Αττική, έξι πανεπιστήμια δεν διαθέτουν καθόλου εστία, ενώ στα λίγα διαθέσιμα κτίρια οι συνθήκες συχνά χαρακτηρίζονται ακατάλληλες.

Στο οκταώροφο κτίριο της παλιάς Φοιτητικής Εστίας Αρρένων Αθηνών, στην Πατησίων, στεγάζονται φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Δυτικής Αττικής, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Χαροκόπειο και το Πάντειο. Για τους 900 πρωτοετείς του ΟΠΑ το 2024-2025 υπήρξαν μόλις 12 διαθέσιμα δωμάτια.

Οι υπάρχουσες υποδομές

  • Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ): 4 κτίρια, 1.065 θέσεις + 24 για ΑμεΑ.
  • Παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΕΜΠ): 569 δωμάτια, κτίριο δεκαετίας ’70, με ανάγκη ανακαίνισης.
  • Νέα Φοιτητική Εστία Ζωγράφου: 550 δωμάτια σε 15 κτίρια (2005).

Προβλήματα καθημερινότητας

Φοιτητές καταγγέλλουν έλλειψη κλιματισμού, συχνές βλάβες στο κεντρικό δίκτυο, ελλιπή πυρασφάλεια και απουσία σίτισης το καλοκαίρι. Το κόστος ενοικίου για όσους αναγκάζονται να βρουν ιδιωτική στέγη αγγίζει ή και ξεπερνά τα 900 ευρώ τον μήνα.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί πρόγραμμα ΣΔΙΤ για την ανέγερση 20.000 νέων κλινών έως το 2030, με έργα σε Θράκη, Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Δυτική Αττική. Στόχος είναι η αναβάθμιση της φοιτητικής στέγης και η μείωση του κόστους διαβίωσης.

Κύριες παρεμβάσεις:

  • Ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (24,8 εκατ. ευρώ)
  • Ανακατασκευή κτιρίου Παντείου στον Νέο Κόσμο (170 κλίνες, λειτουργία το 2027)
  • Νέα κτίρια με βιβλιοθήκες, εργαστήρια, συνεδριακά κέντρα και άνετους κοινόχρηστους χώρους.
Υποδομή / ΠανεπιστήμιοΘέσειςΚατάσταση
Φοιτητική Εστία Αθηνών (Πατησίων)266Παλαιό κτίριο, φιλοξενεί πολλαπλά ΑΕΙ
ΦΕΠΑ (ΕΚΠΑ)1.065 (+24 ΑμεΑ)Καλή, αλλά πλήρης
Παλαιά Εστία Ζωγράφου (ΕΜΠ)569Παλιό κτίριο, ανάγκη παρεμβάσεων
Νέα Εστία Ζωγράφου (ΕΜΠ)550Σύγχρονη, αλλά περιορισμένες θέσεις
Πανεπιστήμιο Πειραιά0Χωρίς εστία
Πάντειο0Εστία υπό ανακαίνιση, λειτουργία 2027
Daily Review

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr