Ερντογάν στον ΟΗΕ: «Έτοιμοι για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα»

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανέβηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας διπλό μήνυμα: από τη μία για την αιματηρή σύγκρουση στη Γάζα και από την άλλη για τη διάθεση της Τουρκίας να ανοίξει δίαυλο συνεργασίας με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας.
«Η Γάζα ζει γενοκτονία»
Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας για «γενοκτονία που μεταδίδεται ζωντανά».
Τόνισε ότι χιλιάδες παιδιά και πολίτες σκοτώνονται, ενώ σχολεία, νοσοκομεία και ιστορικά μνημεία καταστρέφονται συστηματικά.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πόλεμο, αλλά για εκτοπισμό και εξόντωση άοπλων πολιτών», σημείωσε, κατηγορώντας το Ισραήλ πως απειλεί την περιφερειακή ειρήνη.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τις χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των καταπιεσμένων.
Η αναφορά στην Ελλάδα και το Αιγαίο
Σε ένα πιο ήπιο τόνο, ο Ερντογάν έκανε λόγο για το Αιγαίο ως «βάση ανάπτυξης και ειρήνης». Δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στα ενεργειακά έργα, αρκεί να υπάρξει «ίδια αντιμετώπιση» από την ελληνική πλευρά.
Η αναφορά αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι δύο χώρες εξετάζουν νέα πλαίσια συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος και οι διεθνείς σχέσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να θέσει το Κυπριακό, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Παράλληλα, μίλησε για τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, αλλά και για την ανάγκη αντιμετώπισης της «ισλαμοφοβίας που απειλεί την Ευρώπη».
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 3 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















