Έναρξη υποβολής αιτήσεων για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Ξεκινάει αύριο, Τρίτη 26 Οκτωβρίου, η διαδικασία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες, στις οποίες θα αναφέρονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), κατά του κορωνοϊού. Η σχετική υπεύθυνη δήλωση, που θα πρέπει να υποβάλλεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, θα αφορά και τους εργαζόμενους που θα εμφανίζονται ότι δεν έχουν νοσήσει από COVID-19.

Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο, που ασκεί πίεση στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αλλά κυρίως, προκαλεί «γραφειοκρατικό μπελά» στους εργοδότες. Άλλωστε, τυχόν λάθος στην υποβολή της «επίμαχης» υπεύθυνης δήλωσης, επιφέρει «τσουχτερό» πρόστιμο

Σε πρώτη φάση, η υπεύθυνη δήλωση, θα αφορά την εβδομάδα από τις 18 Οκτωβρίου και και χθες, 24 Οκτωβρίου. Η υποβολή της θα θεωρείται εμπρόθεσμη, αν πραγματοποιείται από αύριο, Τρίτη 26/10/2021 μέχρι και την Παρασκευή 05/11/2021.

Αντίστοιχο «μοντέλο», θα υπάρχει για όλες τις επόμενες υπεύθυνες δηλώσεις, που θα πρέπει να υποβάλλονται. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και η υποβολή αυτών των δηλώσεων θα πρέπει να γίνεται από Τρίτη έως Παρασκευή και θα αναφέρονται πάντα στην εβδομάδα που προηγήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται ξεχωρίζει το πρόστιμο των 10.000 ευρώ για τους εργοδότες, αν διαπιστωθεί ότι υποβλήθηκε ψευδής δήλωση από πλευράς τους.

Σε περίπτωση μη ενημέρωσης του προσωπικού για τον υποχρεωτικό υγειονομικό έλεγχο, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ.

Σε περίπτωση απασχόλησης εργαζομένου με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής της εργασίας με θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Διαβάστε επίσης:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram