Έρχονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Ανάσα στους δανειολήπτες

Έρχονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Ανάσα στους δανειολήπτες

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Τέσσερις ισόποσες μειώσεις επιτοκίων μέχρι να φτάσουν το 2% από 3% που είναι σήμερα προβλέπει το κεντρικό σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της η ΕΚΤ μέσα στο 2025.

Η πρώτη μείωση κατά 0,25 της μονάδας θα γίνει στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και οι άλλες τρεις σταδιακά στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βλέπει τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις της, αλλά να επιβραδύνεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Πρόκειται για τους δύο κρίσιμους παράγοντες που συνηγορούν, έως τώρα, στον βασικό σχεδιασμό που έχει χαράξει η ΕΚΤ για τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων και των διεργασιών που συντελούνται στη Φρανκφούρτη σχετικά με τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με ρυθμό 0,2%, ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% αναμένεται να επιτευχθεί ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι ανάβει το “πράσινο φως” για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής που θα δώσουν ανάσα στην ευρωπαϊκή οικονομία και στους δανειολήπτες.

Ωστόσο στο μέτωπο της ευρωπαϊκής οικονομίας οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη προμηνύουν επιβράδυνση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στη Γερμανία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ασθενικοί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το μηδέν, ενώ και η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με το συνεχώς διογκούμενο δημόσιο χρέος της. Υπό το φως αυτών των δεδομένων εκτιμάται ότι η μείωση των επιτοκίων και το φθηνότερο χρήμα δανεισμού θα αποτελέσει αντίδοτο στην υφεσιακή απειλή και καταλύτη θετικών εξελίξεων στα δύο αυτά μέτωπα που επηρεάζουν το σύνολο της ευρωζώνης.

Το βασικό σενάριο για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει τυχόν αρνητικές εξελίξεις σε περίπτωση που υλοποιηθούν στην πράξη οι προαναγγελίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκοί παράγοντες, η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί πιο αποφασιστικά για την αποτροπή των κινδύνων. Για αυτό και η Φρανκφούρτη, όπως και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης, τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις πρώτες ανακοινώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιοι παράγοντες, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση με όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για να αποτρέψει τους κινδύνους. Ανάλογη δράση είχε αναλάβει η ΕΚΤ τόσο στην κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας όσο και στην περίοδο του Κορονοϊού παρέχοντας φθηνό χρήμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr