Έρχονται πέντε νέα μη κρατικά πανεπιστήμια – Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας

Έρχονται πέντε νέα μη κρατικά πανεπιστήμια – Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθούν νέες αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, με ορίζοντα το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε ξένα πανεπιστήμια που δεν είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση του εγχειρήματος εκδηλώνουν πλέον επίσημο ενδιαφέρον, αξιολογώντας τη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα.

Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή της, επιβεβαίωσε ότι οι νέες αιτήσεις θα κατατεθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός αιτήσεων θα ξεπεράσει τις πέντε, καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται.

Όπως τόνισε, τα ξένα πανεπιστήμια παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του νόμου, εξετάζουν τις υποδομές και το ακαδημαϊκό περιβάλλον και εμφανίζονται αισιόδοξα για τη δυναμική που αναπτύσσεται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι αλλάζει για φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για τους νέους, οι οποίοι θα μπορούν να σπουδάζουν στην Ελλάδα σε ιδρύματα με διεθνείς προδιαγραφές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες για την επιστροφή Ελλήνων πανεπιστημιακών που εργάστηκαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια.

Στελέχη του Υπουργείου Παιδείας διευκρινίζουν ότι στις νέες αιτήσεις περιλαμβάνονται τόσο πανεπιστήμια που δεν είχαν καταθέσει φάκελο την πρώτη χρονιά, όσο και ιδρύματα που είχαν απορριφθεί και επανέρχονται με βελτιωμένες προτάσεις.

Ποια πανεπιστήμια βρίσκονται στο προσκήνιο

Μεταξύ των ιδρυμάτων που εξετάζουν σοβαρά την κατάθεση αίτησης συγκαταλέγεται το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Deree, το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει σχέδια για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου, σε συνεργασία με αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, με στόχο την έναρξη λειτουργίας εντός του 2026.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αίτηση προετοιμάζει και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο συγκαταλέγεται στα ιδρύματα που είχαν κινηθεί έγκαιρα μετά τη θεσμοθέτηση του σχετικού νόμου το 2024.

Την ίδια στιγμή, συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με τρία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ενισχύοντας τον διεθνή χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Οι φάκελοι που επανεξετάζονται

Επιπλέον, επανέρχονται ιδρύματα που είχαν καταθέσει αίτηση στην πρώτη φάση αλλά δεν έλαβαν άδεια από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Πρόκειται κυρίως για πανεπιστήμια που καλούνται να συμμορφωθούν με τις παρατηρήσεις της Αρχής και να επανυποβάλουν επικαιροποιημένους φακέλους.

Υπενθυμίζεται ότι άδεια λειτουργίας έχουν ήδη λάβει και λειτουργούν παραρτήματα πανεπιστημίων όπως το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο York, το Keele University και το Open University, σε συνεργασία με ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πανελλαδικές και εθνικός διάλογος

Τέλος, αναφορικά με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, το σύστημα εισαγωγής και την καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την έναρξη ευρέος δημόσιου διαλόγου, που θα καλύψει ολόκληρη την εκπαιδευτική διαδρομή από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο.

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι το λύκειο να πάψει να λειτουργεί αποκλειστικά ως «προθάλαμος εξετάσεων». Ο διάλογος θα διαρκέσει περίπου εννέα μήνες, ενώ τυχόν νέο σύστημα εισαγωγής θα εφαρμοστεί στους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α΄ Γυμνασίου.

Οι επόμενοι μήνες αναμένονται καθοριστικοί, καθώς το ενδιαφέρον για τα μη κρατικά πανεπιστήμια φαίνεται να αποκτά πλέον σταθερή δυναμική και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr