Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια – Καμπανάκι από Στουρνάρα

Σημαντικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την παράταση του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Για την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ΑΧΙΑ Ventrues, εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες ενδείξεις, απέχουμε ακόμα από την κορύφωση των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός αύξησης και το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των συνθηκών του πληθωρισμού και του προϊόντος, τις οποίες θα αξιολογούμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΤτΕ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σαφή δέσμευση και προσήλωση στην έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας στις αγορές κεφαλαίων και στους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 200 μονάδες βάσης, απέχουμε ακόμη από την κορύφωση των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την παράταση του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Εκτίμησε δε, ότι η όποια αύξηση των κόκκινων δανείων υπό το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα είναι διαχειρίσιμη από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram