Έρχονται επίδομα €200 για όλους και νέο Fuel pass

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο καταβολής νέας επιταγής ακρίβειας και νέας επιδότησης καυσίμων, το λεγόμενο Fuel Pass 3, εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο με πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των οικονομικών μέτρων στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος είναι να μπορέσουν να καλυφθούν οι εισοδηματικές «απώλειες» που φέρνει η αύξηση του πληθωρισμού και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια, οι οποίες προβλέπεται πως θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους τα ελληνικά νοικοκυριά, μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Ήδη, οι οικονομικές προβλέψεις για επικείμενο χειμώνα σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι δυσοίωνες, ειδικά μετά και την πιθανότητα «κλεισίματος» της στρόφιγγας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας.

Οι κυβερνητικές σκέψεις για την «επιταγή ακρίβειας»

Από την κυβέρνηση, επίσημα, έως σήμερα δεν έχει δοθεί ενημέρωση για το ποσό, την ημερομηνία καταβολής και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της.

Όμως, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει δηλώσει πως: «Συζητείται η καταβολή νέας ενίσχυσης αντίστοιχης με αυτή που δόθηκε το περασμένο Πάσχα, εφόσον υπάρξει η δημοσιονομική δυνατότητα».

Βάσει των εκτιμήσεων στα φετινά έσοδα του Τουρισμού, καθώς και από τις φορολογικές εισπράξεις που θα δει στα «ταμεία» το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αυτά και η «επιταγή ακρίβειας».

Μάλιστα, ο κ. Σταικούρας είχε δηλώσει: «Οι φορολογικές εισπράξεις του Ιουνίου θα είναι αυτές που θα κρίνουν το εάν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα χορήγησης, δεύτερης μέσα στο 2022, «επιταγής ακρίβειας» για τους ευάλωτους».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της «επιταγής ακρίβειας» που δόθηκε το Πάσχα του 2022 ενισχύθηκαν:

  • 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν 200 ευρώ.
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά που έλαβαν μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού.
  • 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εισέπραξαν διπλή δόση εισοδήματος.
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα, τα οποία είχαν λάβει 200 ευρώ.
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι οποίοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ.

Fuel Pass 3: Πότε αναμένεται η νέα επιδότηση καυσίμων

Όπως αναφέραμε σε σημερινό μας ρεπορτάζ, σήμερα άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων Fuel Pass 2 για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, η οποία θα αφορά σε περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο για μία νέα, την τρίτη κατά σειρά, επιδότηση καυσίμων, η οποία θα «βαπτιστεί» Fuel Pass 3.

Μάλιστα, εάν κάποιος «αποκρυπτογραφήσει» τις τελευταίες δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, καταλαβαίνει πως κάτω από τις λέξεις «κρύβεται» η νέα επιδότηση καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, και απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί το Fuel Pass και μετά τον Σεπτέμβριο, όποτε λήγει το Fuel Pass 2, ο ίδιος απάντησε: «Βεβαίως και θα συνεχιστεί, εφόσον χρειαστεί, γιατί αν είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τιμές ενέργειας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί.

Και για αυτό και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πως παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά «πυρομαχικά», τα οποία έχουμε και βρεθούμε στη συνέχεια χωρίς δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας.

Διότι πρέπει να προβλέψουμε και το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι τα πράγματα στην αγορά ενέργειας θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα».

Τη «σκυτάλη» στη συνέχεια έλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε: «Τον Σεπτέμβριο θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, θα δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει και άλλο θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε: «Όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις και όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Ήδη τρέχει το πρόγραμμα για τα καύσιμα έως τέλος του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα όσο διαρκεί το πρόβλημα, τόσο η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας».

Σύμφωνα με την περίοδο που «καλύπτει» το Fuel Pass 2 και των πληροφοριών του workenter.gr, το Fuel Pass 3 θα αφορά στους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οπότε η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram