Έρχεται το "Πολλαπλό Βιβλίο" στα σχολεία - Αλλαγές στην εκπαίδευση
Αλλαγές από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο - Δείτε τι ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας
Την αλλαγή όλων των σχολικών βιβλίων και εισαγωγή του “Πολλαπλού Βιβλίου”, ως «δυνατότητα επιλογής από περισσότερα του ενός βιβλία» για τη σχολική εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Θα αλλάξουν όλα τα βιβλία στην σχολική εκπαίδευση. Θα εισαχθεί το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή η δυνατότητα ενός καθηγητή να επιλέγει από ένα κατάλογο συγκεκριμένων βιβλίων για να διδάξει το μάθημα, επιλογή ενταγμένη βεβαίως στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Η πιλοτική έναρξη θα γίνει από την έναρξη του σχολικού έτους 2025 και η έγχαρτη μορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το 2026» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας.
Πιερρακάκης για μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Ο Υπουργός Παιδείας μιλώντας για τον διορισμό 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών αναφέρθηκε και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, υπογραμμίζοντας πως “η σχέση μόνιμων εκπαιδευτικών με αναπληρωτές να μειωθεί στο 50%, όπως και ο πρωθυπουργός δήλωσε” και τόνισε πως προτεραιότητα διορισμού -τουλάχιστον για τώρα- έχουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, επεσήμανε πως στην επόμενη περίοδο προτεραιότητα θα έχει ο διορισμός των δασκάλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Δεν μπορεί κανείς να λύσει οριστικά το πρόβλημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό τους στο ελάχιστο και να αντιμετωπίζει πολύ γρήγορα τα κενά που δημιουργούνται για διάφορους υπαρκτούς λόγους» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.
Αλλαγές από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο φέρνει η καινούρια σχολική χρονιά
Αλλαγές σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν από το επόμενο διδακτικό έτος (Σεπτέμβριο), ο Υπουργός Παιδείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι αλλαγές στην εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσουν από το Νηπιαγωγείο για να καταλήξουν στο Λύκειο» και τόνισε πως οι αλλαγές βασίζονται «στην ανάγκη να συνδυαστούν αυτές με βελτιώσεις στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς όμως να καταργεί κανείς το κεκτημένο τόσων ετών και κυρίως τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους».
Οι νέες αλλαγές στα σχολεία θα ακολουθήσουν τις προτροπές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ώστε η ελληνική εκπαίδευση να συμπορευτεί με τα παγκόσμια πρότυπα και σταθερές.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης, τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές των σχολείων κάνοντας -σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών- έκκληση για χρηματοδότηση ώστε να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους Δήμους, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση και βελτίωσή των σχολικών μονάδων.
Διαβάστε επίσης