Έρχεται επιδότηση για την αλίευση λαγοκέφαλων: Πάνω από 5 ευρώ το κιλό για τους αλιείς
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αλίευση λαγοκέφαλων, ενός ξενικού είδους που έχει εξαπλωθεί σημαντικά στις ελληνικές θάλασσες και προκαλεί ανησυχία τόσο στους αλιείς όσο και στους επιστήμονες.
Την πρόθεση της Πολιτείας γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, η επιδότηση θα ξεπερνά τα 4,73 ευρώ ανά κιλό, ενώ θα περιλαμβάνει και κάλυψη λειτουργικών δαπανών των αλιέων, με τη συνολική ενίσχυση να διαμορφώνεται πάνω από τα 5 ευρώ ανά κιλό.
Πού θα δοθεί προτεραιότητα
Το πρόγραμμα ακολουθεί το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στην Κύπρο, όπου οι επαγγελματίες αλιείς αποζημιώνονται για τη συλλογή λαγοκέφαλων με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους.
Πρώτες στη λίστα των περιοχών που θα ωφεληθούν από το μέτρο βρίσκονται η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του είδους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο λαγοκέφαλος έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στη Μεσόγειο, καθώς αναπαράγεται εύκολα και προσαρμόζεται αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων ευνοεί την περαιτέρω εξάπλωσή του.
Παρά την ανησυχία που προκαλεί η παρουσία του, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τον κίνδυνο άμεσης επαφής λουόμενων με το συγκεκριμένο ψάρι.
Ποιοι είναι οι φυσικοί του θηρευτές
Στα νερά της Ελλάδας και γενικότερα της Μεσογείου, λίγα μόνο είδη έχουν καταγραφεί να τρέφονται με λαγοκέφαλους.
Οι χελώνες καρέτα – καρέτα θεωρούνται οι σημαντικότεροι θηρευτές των ενήλικων ψαριών, ενώ τα νεαρότερα άτομα αποτελούν λεία για άλλα θαλάσσια είδη.
Μεταξύ των θηρευτών που έχουν καταγραφεί συγκαταλέγονται η ζαργάνα, ο ροφός, τα δελφίνια, αλλά και οι ίδιοι οι λαγοκέφαλοι μέσω του φαινομένου του κανιβαλισμού.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρήθηκε σχετικά πρόσφατα και οι ερευνητές το συνδέουν με τον αυξημένο πληθυσμό του είδους στις περιοχές όπου έχει εγκατασταθεί. Επιπλέον, σε ορισμένες καταγραφές έχει εμφανιστεί και το μαγιάτικο ως πιθανός φυσικός θηρευτής.
Γιατί θεωρείται τόσο δύσκολο να περιοριστεί
Ο λαγοκέφαλος ανήκει στην οικογένεια των Tetraodontidae, γνωστή και ως οικογένεια των φουσκοψαρών. Διαθέτει τέσσερα ιδιαίτερα ισχυρά δόντια που είναι ενωμένα μεταξύ τους και αναπτύσσονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Χάρη σε αυτά μπορεί να σπάει και να καταναλώνει οργανισμούς με σκληρό κέλυφος, όπως καβούρια, αχινούς και διάφορα γαστερόποδα, εξασφαλίζοντας άφθονες πηγές τροφής και ενισχύοντας την επιβίωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μόνο η Κύπρος και, πιο πρόσφατα, η Τουρκία από το 2021 έχουν εφαρμόσει οργανωμένα προγράμματα οικονομικής επιβράβευσης αλιέων για τη σύλληψη λαγοκέφαλων, επιχειρώντας να περιορίσουν τον πληθυσμό του είδους μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.
- 3 λεπτά πριν Μετρό Αθήνας: Στόχος η αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων
- 11 λεπτά πριν Σοκ στη Ρόδο: 2χρονο έπεσε από μπαλκόνι!
- 19 λεπτά πριν IRIS και ΑΑΔΕ: Πότε μια μεταφορά χρημάτων μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο















