Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Ειδήσεις
Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
Μείωση δόσης και επιτοκίου - Ακόμη και "κούρεμα" οφειλής
επίδομα, καράβι, χρήματα, ευρώ
18/02/2019 | 06:00

Οριστικό τέλος στο νόμο ''Κατσέλη'' πρόκειται να δώσει ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και της επερχόμενης ρύθμισης κόκκινων δανείων.

Σε σχέση με τα επιμέρους σημεία του νέου νόμου, τραπεζικές πηγές αναφέρουν μόνον στα βασικά κριτήρια που διαμορφώνονται, επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες και η πλήρη διαδικασία θα δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, τα βασικά κριτήρια στα οποία συμφώνησαν σε πρόσφατη σύσκεψη τράπεζες και κυβέρνηση διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • «Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και εισόδημα έως και 35.000 ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση»

Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν επίσης, επιμήκυνση του δανείου - άρα μείωση της δόσης, μείωση επιτοκίου και σε πολλές περιπτώσεις κούρεμα της οφειλής.

Το νέο πλαίσιο προστασίας θα προσφέρει επιδότηση από το Δημόσιο έως 25 χρόνια, το ύψος της οποίας θα υπολογίζεται μετά την εφαρμογή όλων των ανωτέρω κριτηρίων.

Σχετικές λεπτομέρειες όμως δεν δίνονται από τις τραπεζικές πηγές καθώς όπως αναφέρουν το σχέδιο νόμου της συμφωνίας δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.