Νέα ρύθμιση για οφειλές σε δήμους έως 100 δόσεις - Τι θα περιλαμβάνει

Ειδήσεις
Νέα ρύθμιση για οφειλές σε δήμους έως 100 δόσεις - Τι θα περιλαμβάνει
Μείωση έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα
26/02/2019 | 11:04

Ρύθμιση για εξόφληση οφειλών στους δήμους και στα νομικά τους πρόσωπα με έως και 100 δόσεις περιλαμβάνονται σε νέο πολυνομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών.

Στη νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να εισαχθεί προς ψήφιση, περιλαμβάνεται και μείωση έως και πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα για τις οφειλές των δημοτών.

 Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα, από τη μία στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν οικονομικές υποχρεώσεις που χρονίζουν και από την άλλη στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο μήνες από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, μετά από αίτηση του οφειλέτη προς τον δήμο.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση 
 

Η αίτηση υποβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Εάν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ γίνεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις κατά 100%. Η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις μειώνεται όσο αυξάνονται οι δόσεις και συγκεκριμένα: Από δύο έως 24 δόσεις απαλλαγή κατά 80%, από 25 έως 48 δόσεις απαλλαγή κατά 70%, από 49 έως 72 δόσεις απαλλαγή κατά 60% και από 73 έως 100 δόσεις απαλλαγή κατά 50%.