Κτηματολόγιο: Πότε και πώς χάνεται το ακίνητο - Οι προθεσμίες για δηλώσεις

Ειδήσεις
Κτηματολόγιο: Πότε και πώς χάνεται το ακίνητο - Οι προθεσμίες για δηλώσεις
Αναλυτικός οδηγός - Τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες
19/02/2019 | 09:39

Με προβλήματα για πολλούς ιδιοκτήτες κινείται η νέα διαδικασία κτηματογράφησης, καθώς πολλά είναι τα ακίνητα που βάζουν ''αγκάθια'' στην καταγραφή τους κυρίως λόγω έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, όντας διαμοιρασμένα ''δια λόγου''.

Με βάση τις τοπογραφικές καταγραφές, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπισμού κινούνται στις εξής κατηγορίες ακινήτων:

  • Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
  • Ακίνητα μοιρασμένα ''δια λόγου'' (ανύπαρκατα σε πολλές περιπτώσεις)
  • Περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας στις οποίες πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή

Σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό ενός ακινήτου, όσο πιο ακριβής είναι, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μην καταγραφεί με ακρίβεια. Γι' αυτό και οι αγρονόμοι- τοπογράφοι υποστηρίζουν ότι η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα.

Σημειώστε τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν οι ιδιοκτήτες:

  1. Τίτλος
  2. Πιστοποιητικό μεταγραφής
  3. Τοπογραφικό (αν υπάρχει)
  4. Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
  5. ΑΦΜ

Όταν δεν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς υποβάλλονται υποχρεωτικά:

- Εάν υπάρχει διαθήκη: ο τίτλος, ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά "περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης" και "περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς".

- Εάν δεν υπάρχει διαθήκη: ο τίτλος, ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστοποιητικά "εγγυτέρων συγγενών", "περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης¨και "περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς".

Απόφαση για την παράταση προθεσμίας - Πότε αρχίζει η συλλογή δηλώσεων

Παράταση έως τις 5 Απριλίου δίνει το Κτηματολόγιο για τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων. Η παράταση που δόθηκε αφορά στο Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Μεγίστη, την Τήλο και τη Χάλκη. 

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στη Μεσσηνία ενώ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου σε Βοιωτία και Φωκίδα. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι δηλώσεις στην Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο και θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, η Λήμνος και η Λέσβος, αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτ. Αττικής και Νήσων. Οι περιοχές που μένουν απ' έξω είναι η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το μισό Ηράκλειο Κρήτης σε αυτή τη φάση.

Διαβάστε επίσης: