Έρχονται... παντού POS και περιορισμός της χρήσης μετρητών

Ειδήσεις
Έρχονται... παντού POS και περιορισμός της χρήσης μετρητών
Δεν ξεφεύγουν ούτε τα περίπτερα
POS
23/10/2019 | 09:16

Στην αύξηση των ελεύθερων επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές POS στις επιχειρήσεις τους κινείται το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σε σχέση με το χτίσιμο του αφορόγητου και με σκοπό να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις από τους επαγγελματίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ρυθμίσεις με τις οποίες οι αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν POS θα αξίζουν διπλά για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Στην επίμαχη λίστα, για την οποία μία πρώτη ''γεύση'' είδαμε από την υπουργική απόφαση της πρώην κυβέρνησης, περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες και από την υποχρεωτική εγκατάσταση φαίνεται ότι δεν ξεφεύγουν ούτε τα περίπτερα.

Τον Ιανουάριο θα υπάρχουν διατάξεις για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 400 ή 300 ευρώ. Εκτός της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS για δεκάδες εξαιρούμενα επαγγέλματα, το υπ. Οικονομικών επιδιώκει την ένταξη διατάξεων που θα προβλέπουν παράλληλη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2020 όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτες ή με e-banking ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Εφόσον δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό, θα υπάρχει επιβάρυνση της τάξης του 19 - 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν και σε αυτές που συγκέντρωσαν.