Επιστροφή ενοικίου: Γιατί οι δικαιούχοι είδαν λιγότερα χρήματα – Τι να κάνετε

Επιστροφή ενοικίου: Γιατί οι δικαιούχοι είδαν λιγότερα χρήματα – Τι να κάνετε

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η πίστωση της επιστροφής ενοικίου προκάλεσε «ψυχρολουσία» σε χιλιάδες δικαιούχους, καθώς πολλοί διαπίστωσαν ότι το ποσό που τους καταβλήθηκε ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο, χωρίς να έχει υπολογιστεί η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Σε πολλές περιπτώσεις πληρώθηκε μόνο το βασικό ενοίκιο, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για λάθη στο σύστημα.

Η καταβολή έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου. Τα ποσά καταβάλλονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ανάλογα με την τράπεζά τους. Η επιστροφή αφορά έως 800 ευρώ ανά κατοικία (ή έως 1.600 ευρώ για όσους έχουν κύρια και φοιτητική κατοικία), με την προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε παιδί να αποτελεί βασικό στοιχείο του υπολογισμού.

Η συμπερίληψη της προσαύξησης, δείχνει ότι η παράλειψη δεν είναι μεμονωμένη, αλλά πιθανόν προϊόν τεχνικού προβλήματος στο σύστημα υπολογισμού της ΑΑΔΕ. Άλλοι δικαιούχοι φαίνεται να επηρεάστηκαν από ελλιπή στοιχεία τέκνων, λάθη εισοδήματος ή περιορισμούς των κριτηρίων.

Γιατί μειώθηκε ή δεν καταβλήθηκε το ποσό – Οι 5 βασικές αιτίες

Μη υπολογισμός της προσαύξησης για τα παιδιά

Το σύστημα δεν συμπεριέλαβε σωστά τα εξαρτώμενα τέκνα σε πολλές περιπτώσεις.

Μη δηλωμένο ή λανθασμένο IBAN

Περίπου 30.000 ΑΦΜ δεν πληρώθηκαν καθόλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας Όμηρο Τσάπαλο, επειδή δεν είχε δηλωθεί σωστός λογαριασμός.

Λάθη στα δηλωθέντα μισθώματα

Όταν υπάρχουν πολλές μισθώσεις μέσα στο 2024, το σύστημα δεν υπολόγισε πάντα σωστά το συνολικό ποσό.

Λανθασμένη ένταξη στα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια

Κάποιοι «κόπηκαν» από την προσαύξηση επειδή το σύστημα έκρινε —σωστά ή λανθασμένα— ότι δεν πληρούν τα κριτήρια.

Πιθανή τεχνική αστοχία

Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο δείχνει πιθανό τεχνικό σφάλμα στην αυτόματη πίστωση.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι είδαν λιγότερα χρήματα – Άμεσες ενέργειες

Όλοι οι δικαιούχοι που:

  • έλαβαν μικρότερο ποσό,
  • δεν έλαβαν την προσαύξηση των 50€ ανά παιδί, ή
  • δεν πληρώθηκαν καθόλου,

μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025 μέσω:

myAADE → Τα Αιτήματά μου → Νέο Αίτημα →
Φορολογία → Εισόδημα → “Επιστροφή ενοικίου άρθρου 70 ν. 5217/2025”

Πρέπει να υποβληθούν τα εξής:
• μισθωτήριο,
• αποδεικτικά πληρωμής ενοικίου,
• βεβαίωση σπουδών (για φοιτητική κατοικία),
• IBAN λογαριασμού.

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές.

«Κόφτης» στους δικαιούχους – Λιγότερα νοικοκυριά από τα αναμενόμενα

Τελικά, 886.883 νοικοκυριά θα λάβουν την ενίσχυση, αντί για περίπου 900.000 που υπολογίζονταν αρχικά. Η μέση πίστωση διαμορφώθηκε στα 225 ευρώ, ενώ το συνολικό κονδύλι έφτασε τα 199,5 εκατ. ευρώ, μικρότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό των 230 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις και για τις αγροτικές αποζημιώσεις

Ο Όμηρος Τσάπαλος επιβεβαίωσε επίσης ότι:

  • 363 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν σε 480.000 αγρότες, με καθυστέρηση ενός μήνα.
  • Τα 56 εκατ. ευρώ για ευλογιά και πανώλη προς 13.000 κτηνοτρόφους θα καταβληθούν έως 10 Δεκεμβρίου.
  • Ακόμη 230 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο μήνα.
  • Η πλήρης εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr