Επικουρική σύνταξη: Καθυστερήσεις έως 3 χρόνια στην απονομή

Επικουρική σύνταξη: Καθυστερήσεις έως 3 χρόνια στην απονομή

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν εδώ και χρόνια την απονομή της επικουρικής σύνταξής τους, καθώς οι παθογένειες των παλαιών επικουρικών ταμείων εξακολουθούν να ταλανίζουν το σύστημα.

Παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις, η επικουρική ασφάλιση παραμένει ο «αδύναμος κρίκος» της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ορατή λύση για τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Σήμερα, εκκρεμούν περισσότερες από 35.000 αιτήσεις επικουρικής συνταξιοδότησης, με τους φακέλους να απαιτούν ακόμη και 2 έως 3 χρόνια για να εξεταστούν, ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επιβαρύνει τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν δει καμία αναπροσαρμογή εδώ και τρία χρόνια, καταγράφοντας απώλειες άνω του 13,5%, την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια «καταπίνουν» το πραγματικό εισόδημα.

Οικονομικό αδιέξοδο για το ΕΤΕΑΕΠ – Στο κόκκινο τα διαθέσιμα

Το επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ αντιμετωπίζει διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις. Εδώ και πάνω από πέντε χρόνια ρευστοποιεί κρατικά ομόλογα και περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ το ετήσιο έλλειμμά του αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η λειτουργία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ΤΕΚΑ, που ξεκίνησε το 2021, επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Οι νέοι εργαζόμενοι εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ, αποστερώντας το ΕΤΕΑΕΠ από πολύτιμες εισφορές που θα χρηματοδοτούσαν τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων – μια ανισορροπία που διαταράσσει τη διαγενεακή ισορροπία του συστήματος.

Έλλειμμα 78 δισ. έως το 2070 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Αναλογιστικής Μελέτης

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προβλέπει ότι, εάν δεν αλλάξει η σημερινή εικόνα, το ΕΤΕΑΕΠ θα αντιμετωπίσει συσσωρευμένο έλλειμμα έως και 78 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2070.

Η πρόβλεψη αυτή συνδέεται άμεσα με τη σταδιακή απορρόφηση των νέων ασφαλισμένων από το ΤΕΚΑ και την έλλειψη ροής νέων εισφορών στο δημόσιο επικουρικό.

Παρά τις επιδοτήσεις που δόθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια για να καλυφθούν απώλειες, είναι ξεκάθαρο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύπτει επ’ αόριστον το κόστος ενός ασταθούς συστήματος, το οποίο ουσιαστικά χάνει συνεχώς τη βιωσιμότητά του.

Τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καταβάλλουν ανελλιπώς επικουρικές εισφορές 6% των μεικτών αποδοχών τους (3% εργαζόμενος και 3% εργοδότης), χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη από ένα σύστημα που μοιάζει να φθίνει. Η αβεβαιότητα εντείνεται, καθώς και το 1,3 εκατ. των ήδη συνταξιούχων βλέπει τη σύνταξή του να φθείρεται χρόνο με τον χρόνο, χωρίς αναπροσαρμογές ή οικονομική κάλυψη των απωλειών.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr