Επικουρικές: Ποιοι περιμένουν αυξήσεις και ποιοι μένουν στάσιμοι

Επικουρικές: Ποιοι περιμένουν αυξήσεις και ποιοι μένουν στάσιμοι

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι επικουρικές συντάξεις επιστρέφουν στο προσκήνιο, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένουν να δουν αν θα υπάρξουν αυξήσεις ή αν τα ποσά που λαμβάνουν θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Σε αντίθεση με τις κύριες συντάξεις, οι επικουρικές δεν κινούνται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Το τελικό ποσό εξαρτάται από το πρώην Ταμείο, τις εισφορές που είχαν καταβληθεί, τα χρόνια επικουρικής ασφάλισης, τις συντάξιμες αποδοχές, αλλά και από το αν υπάρχουν εκκρεμότητες στον φάκελο του ασφαλισμένου.

Ποιοι μπορούν να δουν αυξήσεις

Αυξήσεις ή βελτιώσεις στο ποσό της επικουρικής μπορούν να περιμένουν κυρίως όσοι έχουν ανοιχτό ζήτημα επανυπολογισμού, συμπληρωματικών στοιχείων ή καθυστερημένης απονομής.

Στην πράξη, κερδισμένοι μπορεί να είναι ασφαλισμένοι που είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές σε πρώην επικουρικά Ταμεία, όσοι έχουν περισσότερα χρόνια επικουρικής ασφάλισης, καθώς και περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν υπολογιστεί σωστά όλα τα στοιχεία του ασφαλιστικού χρόνου.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, ασφαλισμένοι λαμβάνουν πρώτα την κύρια σύνταξη και περιμένουν για μεγάλο διάστημα την επικουρική. Όταν εκδοθεί η απόφαση, μπορεί να προκύψουν και αναδρομικά ποσά για το διάστημα της αναμονής.

Ποιοι μένουν στάσιμοι

Στάσιμοι είναι πιθανό να μείνουν οι συνταξιούχοι των οποίων η επικουρική έχει ήδη υπολογιστεί οριστικά, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμή στοιχεία ή λόγος επανυπολογισμού.

Επίσης, μικρό ή μηδενικό όφελος μπορεί να δουν όσοι είχαν λίγα χρόνια επικουρικής ασφάλισης ή χαμηλές εισφορές. Στις περιπτώσεις αυτές, ακόμη κι αν υπάρξει κάποια γενική μεταβολή, το τελικό ποσό μπορεί να παραμείνει χαμηλό ή να αυξηθεί ελάχιστα.

Ακόμη, όσοι δεν είχαν επικουρική ασφάλιση δεν δικαιούνται επικουρική σύνταξη, ακόμη κι αν λαμβάνουν κύρια σύνταξη. Η επικουρική δεν είναι αυτόματη παροχή για όλους τους συνταξιούχους, αλλά εξαρτάται από το αν υπήρχε ασφάλιση σε αντίστοιχο επικουρικό φορέα.

Ο ρόλος των εισφορών

Το ύψος της επικουρικής σύνταξης συνδέεται άμεσα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν. Όσο υψηλότερες ήταν οι αποδοχές και οι εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η τελική παροχή.

Για περιόδους ασφάλισης στις οποίες καταβλήθηκαν εισφορές υψηλότερες από το βασικό ποσοστό, μπορεί να προκύψει προσαύξηση. Αυτό αφορά κυρίως ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων και πρώην Ταμεία με αυξημένα ποσοστά εισφορών.

Αντίθετα, εργαζόμενοι με λίγα χρόνια επικουρικής ασφάλισης, χαμηλές αποδοχές ή μεγάλα κενά στον ασφαλιστικό χρόνο δεν πρέπει να περιμένουν μεγάλη επικουρική σύνταξη.

Προσοχή στις εκκρεμότητες

Πολλές επικουρικές καθυστερούν επειδή λείπουν στοιχεία από τον ασφαλιστικό φάκελο ή επειδή υπάρχει διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερους φορείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασφαλισμένος πρέπει να ελέγχει αν έχουν περαστεί σωστά όλα τα χρόνια ασφάλισης και αν υπάρχουν λάθη σε εργοδότες, αποδοχές ή εισφορές.

Εκκρεμότητες μπορεί να υπάρχουν και όταν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επικουρική μπορεί να αποδοθεί με συμψηφισμό της οφειλής, όμως αυτό επηρεάζει το τελικό ποσό που θα καταβάλλεται.

Τι πρέπει να ελέγξουν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι που περιμένουν επικουρική πρέπει να ελέγξουν:

  • αν είχαν πράγματι επικουρική ασφάλιση,
  • πόσα χρόνια επικουρικής ασφάλισης έχουν,
  • αν υπάρχουν κενά ή λάθη στα στοιχεία,
  • αν οι εισφορές έχουν υπολογιστεί σωστά,
  • αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση,
  • αν εκκρεμεί απονομή ή επανυπολογισμός,
  • αν υπάρχουν οφειλές που θα συμψηφιστούν.
Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr