Επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου ΗΠΑ – Ιράν με… κόκκινο κουμπί τα πυρηνικά

Νέος κύκλος αβεβαιότητας και έντονων ανησυχιών εξαιτίας των δηλώσεων Τραμπ ότι εξετάζει ένα «περιορισμένο πλήγμα» στο Ιράν.
Σύμφωνα με έγκυρα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, σήμερα (20/2) το Πεντάγωνο πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων στη Μέση Ανατολή των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ ο Τραμπ εξετάζει μια πολύ ευρύτερη επιχείρηση χωρίς να έχει διευκρινίσει δημοσίως ποιος θα είναι ο τελικός στόχος.
Οι φόβοι που εκφράζονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού εστιάζονται στην πιθανότητα να επιχειρήσει η Ουάσινγκτον να πλήξει τα πυρηνικά σημεία του Ιράν και προσβάλλοντας το βαλλιστικό οπλοστάσιο της χώρας.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, “η ασάφεια γύρω από τις προθέσεις του, σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς για τη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει την ιρανική ηγεσία να εκλάβει μια αμερικανικής ηγεσίας επίθεση ως υπαρξιακή απειλή“.

“Σε ένα τέτοιο σενάριο, συνεχίζουν οι NYT, το Ιράν θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ με τρόπους που δεν είχε επιλέξει ούτε τον περασμένο Ιούνιο ούτε μετά τη δολοφονία, το 2020, του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης“.
Ο Βάλι Νασρ, ειδικός για το Ιράν στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η Τεχεράνη να θεωρήσει πως η συγκρατημένη αντίδρασή της σε προηγούμενες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις απλώς ενθάρρυνε περαιτέρω απειλές από τις ΗΠΑ, «και ότι θα πρέπει να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Αμερική».
Σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη, η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση επίθεσης, «όλες οι βάσεις, οι εγκαταστάσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της εχθρικής δύναμης στην περιοχή θα αποτελούν νόμιμους στόχους», προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν πλήρη και άμεση ευθύνη για οποιεσδήποτε απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες».
Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνουν οι NYT, θα έθετε σε ιδιαίτερο κίνδυνο τους 30.000 έως 40.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα σε 13 στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου επιχειρούν να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή για την προστασία των βάσεων.
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 3 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















