Επιδότηση παγίων δαπανών: Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Ολόκληρη η διαδικασία
Οι αιτήσεις θα υποβάλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ

Ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την μη επιστρεπτέα επιδότηση πάγιων δαπανών, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, που θα χρηματοδοτεί φως, νερό, τηλέφωνο σε επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ήδη διευκρινίσει ότι η ειδική ενίσχυση θα έχει μη επιστρεπτέα μορφή για τους δικαιούχους.

Το τελικό κείμενο της απόφασης για τη μορφή που θα έχει το νέο μέτρο θα προκύψει από την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων που βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διαδικασία για την επιδότηση παγίων δαπανών

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υλοποίηση του μέτρου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας της ΑΑΔΕ που σχεδιάζεται ειδικά για το σκοπό αυτό. Σημειώνεται ότι στα ηλεκτρονικά στοιχεία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα δεδομένα για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών, όπως αυτά θα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αιτήσεις θα υποβάλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ, ενώ μη επιστρεπτέα θα είναι αρκετά ποσά, καθώς το ανώτατο όριο της ενίσχυσης δεν θα συσσωρεύεται προκειμένου να ενταχθούν και επιχειρήσεις που το έχουν ήδη φτάσει.

Δικαιούχοι επιδότησης

Στις κατηγορίες δικαιούχων για την επιδότηση αναμένεται να είναι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:
  • Πλήττονται άμεσα και βρίσκονται στην αντίστοιχη λίστα
  • Εμφανίζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
  • Καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος
  • Διαθέτουν εργαζόμενους

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους από τα αλλεπάλληλα lockdowns.

Με βάση και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τα κονδύλια προορίζονται σε βιώσιμες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους. Από την επιδότηση θα αποκλείονται επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram