Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πλαφόν στο κέρδος και την αισχοκέρδεια με τροπολογία

Την απόφαση προανήγγειλε από χθες ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης - Τι προβλέπει
Την τροπολογία που βάζει φρένο στην αισχροκέρδια επιχειρήσεων στα πλαίσια της δράσης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης

Την τροπολογία που βάζει φρένο στην αισχροκέρδεια επιχειρήσεων στα πλαίσια της δράσης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τη δημοσίευση της οποίας προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, προβλέπεται  πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά μετά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν στη διαδικασία αντικατάστασης και επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.

Ειδικότερα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/262 του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2019 για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης (αναδιατύπωση), άσκηση της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου και λοιπές τελωνειακές και φορολογικές ρυθμίσεις». Οι διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

1. Παρατείνεται μέχρι την 31η.12.2022 (έληξε 30.6.2022) η εφαρμογή του άρθρου 119 του ν.4926/2022 περί δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.

2. Απαγορεύεται, για το χρονικό διάστημα ισχύος του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή», η αποκόμιση κέρδους από την πώληση των οριζόμενων προϊόντων.

Αναλυτικότερα, "Για χρονικό διάστημα από δημοσίευση του παρόντος και έως 31η.12.2022, απαγορεύεται αποκόμιση μικτού κέρδους από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για υγεία, διατροφή, διαβίωση, μετακίνηση και ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ 1ης.09.2021 απαγορεύεται αποκόμιση μικτού κέρδους από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που:

α) πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών και από έμπορο λιανικής, που συμμετέχει πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και

β) έχει ενταχθεί Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού ως άνω απόφασης, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ 3Ιης.12.2021.

Τι είχε προαναγγείλει ο Γεωργιάδης

Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει από χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης,  «ετοιμάζουμε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί αύριο στην βουλή με την οποία θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα κλιματιστικά. Θα μπουν και αυτά στην γενική διάταξή μας που ισχύει».

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, αυτό γίνεται γιατί παρατηρήθηκε, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του προγράμματος για την αντικατάσταση παλιών συσκευών, πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των κλιματιστικών σε πολλά καταστήματα, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο». «Άρα και τα κλιματιστικά θα συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη διάταξη. Και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από την επιβολή προστίμων δεν θα δοθεί η επιδότηση» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια στην αγορά, ο Υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η αρμόδια υπηρεσία κάνει ασταμάτητα ελέγχους και βάζει πρόστιμα σχεδόν κάθε μέρα. «Έχουμε βάλει το νόμιμο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και προσπαθούμε να σφίξουμε την αγορά όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram