Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αρχίζουν οι αιτήσεις

Έτσι θα αλλάξετε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες χωρίς δικαιολογητικά - Επιδότηση έως 50% για ανακύκλωση
Σημειώνεται ότι η επιδότηση μπορεί να ανέλθει στα 720 ευρώ ανά επιλέξιμη συσκευή

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η προκήρυξη και ο οδηγός για το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», αρχίζουν οι αιτήσεις στο allazosyskevi.gov.gr από την Τρίτη 21 Ιουνίου.

Οι αιτήσεις των ωφελούμενων στην πλατφόρμα για το πρόγραμμα αντικαστάσης ηλεκτρικών συσκευών, θα γίνονται δεκτές χωρίς δικαιολογητικά έως και τις 5 Ιουλίου, ενώ από την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιουνίου, οι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να δουν αν θα είναι μεταξύ των περίπου 220.000 "τυχερών'' που θα επιλεγούν.

Η πλατφόρμα του προγράμματος έχει "ανοιχτά'' εισοδηματικά κριτήρια για την αίτηση, για την επιλεξιμότητα ωστόσο ορίζονται συγκεκριμένα "μόρια" και ειδικότερα με βάση το εισόδημα, τον αριθμό ανήλικων τέκνων, ύπαρξη ΑμΕΑ στο νοικοκυριό ή εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Οι αιτήσεις θα πραγματοποιούνται έως 5 Ιουλίου στη διεύθυνση https://allazosyskevi.gov.gr. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αγοράσουν τις συσκευές έως τις 16 Σεπτεμβρίου ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει και η απόσυρση των παλαιών συσκευών που είναι υποχρεωτική.

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το εισόδημα και θα μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως 50% της αξίας της συσκευής. Σε όρους προ ΦΠΑ, τα ποσά μπορούν να κυμανθούν ως εξής:

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το εισόδημα και θα μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως 50% της αξίας της συσκευής

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την:

  • αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές,
  • παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος είναι επιλέξιμες προς αντικατάσταση οι ακόλουθες κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών:

1.  Κλιματιστικά,

2.  Ψυγεία,

3.  Καταψύκτες.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία. Πρωταρχικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα και κατ' επέκταση η μείωση του ενεργειακού κόστους για το μέσο νοικοκυριό. Ταυτόχρονα, με τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, βελτιώνεται το ισοζύγιο εισαγωγών ενέργειας και συρρικνώνεται ο βαθμός εξάρτησης από τρίτες πηγές.

Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθότι, μέσω της αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών και της εξοικονόμησης ενέργειας, θα συμβάλειστη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

2. Όροι επιλεξιμότητας
2.1. Προϋποθέσεις συμμετοχής ωφελούμενων στο Πρόγραμμα

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να:

•  διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,

•  έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Το πρόγραμμα όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή των συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον οδηγό του προγράμματος σε ΦΕΚ:

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram