Επιδόματα ΚΕΠΑ: Το όριο που σε αφήνει “εκτός”- Αναλυτικός πίνακας

Τα αναπηρικά επιδόματα χορηγούνται με βάση το ποσοστό αναπηρίας που πιστοποιεί το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), έπειτα από ιατρική αξιολόγηση του αιτούντος. Το ΚΕ.Π.Α. εξετάζει τις παθήσεις σύμφωνα με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κύρια πάθηση όσο και τυχόν συνυπάρχουσες, τη λειτουργική επίπτωση στην καθημερινότητα και το είδος της παροχής που ζητείται.
Για τη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, απαιτείται συνήθως ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Σε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας (όπως παραπληγία ή τετραπληγία), το απαιτούμενο ποσοστό μπορεί να φτάνει ή να υπερβαίνει το 80%, ανάλογα με το είδος του επιδόματος.
Πώς καθορίζεται το ποσοστό για τα επιδόματα
- Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση πιστοποίησης αναπηρίας μέσω της πλατφόρμας e-ΚΕ.Π.Α.
- Οι ιατρικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. αξιολογούν τα ιατρικά δικαιολογητικά και, εφόσον απαιτείται, εξετάζουν τον ίδιο τον ασθενή.
- Εφαρμόζεται ο Ενιαίος Πίνακας, ο οποίος δεν εξετάζει μόνο τη διάγνωση, αλλά και το πόσο επηρεάζεται η λειτουργικότητα και η αυτονομία του ατόμου.
- Αν υπάρχουν περισσότερες από μία παθήσεις, τα ποσοστά συνυπολογίζονται ώστε να προκύψει ένα συνολικό ποσοστό αναπηρίας.
Διάρκεια και ισχύς
Το ποσοστό αναπηρίας μπορεί να είναι:
- Προσωρινό, με επανεξέταση μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή
- Επ’ αόριστον, κυρίως σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμων παθήσεων με ποσοστό 67% και άνω.
Τι σημαίνει πρακτικά για τα επιδόματα
- Χωρίς πιστοποίηση από ΚΕ.Π.Α., δεν καταβάλλεται κανένα αναπηρικό επίδομα.
- Το ύψος και το είδος του επιδόματος εξαρτώνται άμεσα από το τελικό ποσοστό αναπηρίας.
- Ακόμη και μικρή μεταβολή στο ποσοστό (π.χ. από 67% σε 66%) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του δικαιώματος επιδόματος.
Τα αναπηρικά επιδόματα καταβάλλονται μόνο εφόσον το ΚΕ.Π.Α. πιστοποιήσει το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, με βασικό όριο το 67%. Η ιατρική τεκμηρίωση και η σωστή αξιολόγηση των παθήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση ή τη χορήγηση των παροχών
- 3 λεπτά πριν ΑΣΕΠ – Αναπληρώσεις: Μόνιμοι διορισμοί στην ΑΑΔΕ – Ποιους αφορά η απόφαση
- 23 λεπτά πριν Προκήρυξη ΕΑΒ 2026: Αιτήσεις έως 7 Ιουνίου για 268 προσλήψεις – Δείτε όλες τις ειδικότητες
- 45 λεπτά πριν Ζαχαράκη: «Το καλοκαίρι διορίζουμε 5.500 εκπαιδευτικούς»

















