Επιδόματα ακρίβειας: Ποιοι τα δικαιούνται και ποιοι αποκλείονται

Τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος επιδοτήσεων
Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Πολλαπλά ωφελούμενοι από τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ βγαίνουν νέοι γονείς, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες και ΑμΕΑ.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο. Έτσι, άλλες επιδοτήσεις αθροίζονται και αυξάνονται, άλλες όμως μειώνονται ή καταργούνται.

Τον Οκτώβριο θα δοθεί αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τις εκτιμήσεις για την τιμή εκείνης της περιόδου να εκτιμάται από 1,4-1,5 ευρώ. Από την άλλη, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, σχεδιάζεται να κοπεί η επιδότηση που δίνεται στο πετρέλαιο κίνησης.

Ποιοι αποκλείονται από τα επιδόματα κατά της ακρίβειας

Διαβάζοντας κανείς τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος επιδοτήσεων, από σήμερα έως τέλος του έτους, ορισμένοι πολίτες θα αποκλείονται από τις επιδοτήσεις.

1) Επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους ΕΦΚΑ: 250 ευρώ εφάπαξ θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά.

Ωστόσο, κριτήριο θα αποτελούν:

  • το φορολογητέο ατομικό εισόδημα (9.600 ευρώ), δηλαδή κάποιοι χάνουν το επίδομα λόγω τεκμηρίων
  • το οικογενειακό εισόδημα που είχαν το 2021 (19.200 ευρώ).

Συνεπώς, οικογένειες όπου ο/η σύζυγος έχει υψηλότερο εισόδημα ή σύνταξη από τον άμεσα δικαιούχο, χάνουν πλήρως το επίδομα.

2) Μακροχρόνια άνεργοι: Θα λάβουν, επίσης, επίδομα 250 ευρώ, εφόσον δεν υπερβαίνουν 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.

3) Δικαιούχοι επιδόματος τέκνων (Α21) ή ΚΕΑ, ανασφάλιστοι συνταξιούχοι και Αμεα ΟΠΕΚΑ: Οι καταβολές επιπλέον δόσης τακτικής επιδότησης, προσαύξησης ή «επιταγής» 250 ευρώ θα γίνει στους ενεργούς δικαιούχους επιδότησης Νοεμβρίου. Χάνουν πλήρως, όμως, το επίδομα τον Δεκέμβριο αν κόπηκε ή θα διακοπεί νωρίτερα η επιδότησή τους.

Επιδοτήσεις για καύσιμα και ενέργεια

Στο ΥΠΟΙΚ έχουν έτοιμα σενάρια για τις επιδοτήσεις ρεύματος και καυσίμων που αφορούν όλους τους καταναλωτές, όπου τα ποσά επιδότησης δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αλλά θα ισχύσουν μόνο αυτά που θα «κουμπώσουν» στις όποιες ενέργειες της ΕΕ –και στις συνέπειες που αυτές θα έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσουν τα εξής κατά περίπτωση:

1) Καταναλωτές ρεύματος - δικαιούχοι επιδότησης Power Pass:

Στις επόμενες περίπου 10 ημέρες ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν:

α) Επιδοτήσεις για λογαριασμούς Ιουνίου, οι εκκαθαρίσεις των οποίων έχουν καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους

β) Καταναλωτές που άλλαξαν προγράμματα ή πάροχο έως τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθούν για την περίοδο που είχαν κυμαινόμενο, αν και αποκλείστηκαν επειδή το σύστημα «έβλεπε» ότι είχαν σταθερό.

2) Καταναλωτές ρεύματος για τους τρέχοντες λογαριασμούς:

Από Οκτώβριο μπαίνει τέλος στην «οριζόντια» επιδότηση προς όλους.

Το σχέδιο προβλέπει πως η γενική επιδότηση θα καλύπτει μόνο τις πρώτες κιλοβατώρες (πχ έως 300 το μήνα) ανάλογα και με τη γεωγραφική περιοχή.

Όσο ανεβαίνει η κατανάλωση, θα βαίνει μειούμενη η επιδότηση για να μην επιδοτείται η σπατάλη.

Τα όρια θα μπορεί να αλλάζουν και βάσει εισοδήματος, κύριας κατοικίας ή και άλλων κριτηρίων.

3) Επίδομα θέρμανσης:

Διευρύνονται τα κριτήρια και αυξάνονται και οι δικαιούχοι και το «βασικό» επίδομα στα 350 ευρώ, αντί 300 πέρυσι.

Κάποιοι θα λάβουν κάτω από 350 ευρώ, ενώ άλλοι περισσότερα, ανάλογα με τις «βαθμοημέρες» της κάθε περιοχής της χώρας. Ενδέχεται όμως το σύστημα υπολογισμού του τελικού ποσού να αλλάξει και να μην ισχύσουν φέτος τα κατώτατα όρια των 100 ευρώ.

Σε περιοχές π.χ. στην Αθήνα ή την Ρόδο και την Κρήτη μπορεί να λάβουν λιγότερα και από πέρυσι (60-80 ευρώ).

Αμετάβλητα όμως παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Και λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, φέτος πολλοί θα υπερβούν το όριο και θα χάσουν πλήρως το επίδομα.

4) Φυσικό αέριο:

Τριπλή «επιδότηση» θα λάβουν χιλιάδες καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, για να μην «παγώσουν» το χειμώνα:

- Αυξημένο επίδομα θέρμανσης με βασικό επίδομα 300 ευρώ (αντί 250) το οποίο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά παιδί

- Ειδική επιδότηση από το κράτος ή/και τις εταιρίες παροχής φυσικού αερίου, για τα νοικοκυριά (π.χ. 10-20 ευρώ ανά λογαριασμό)

- Μείωση τιμής/κόστους αερίου, με παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, ενδέχεται να μπει και εδώ πλαφόν κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρόκειται να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου.

5) Άλλες πηγές θέρμανσης -εκτός φυσικού αερίου: Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης διπλασιάζεται και μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ και τα 700 ευρώ που ήταν πέρυσι το ανώτατο ποσόν επιδότησης:

  • 300.000 νέους δικαιούχους που θα πάρουν φέτος πρώτη φορά επιδότηση θέρμανσης, αρκεί να μην την χρησιμοποιήσουν για φυσικό αέριο. Αυτό καλύπτει κυρίως καταναλωτές που πέρυσι δεν ήταν δικαιούχοι γιατί ζεστάθηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ φέτος επιδοτούνται διπλά για να κάψουν πετρέλαιο και υγραέριο ή πέλετ και καυσόξυλα σε χωριά και οικισμούς όπου προβλέπεται.

Καλύπτει όμως και όποιους πέρυσι κόβονταν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση.

  • Δικαιούχοι που επιδοτήθηκαν πέρυσι για φυσικό αέριο: Και αυτών τα τιμολόγια για αγορών θα επιδοτηθούν διπλά, όχι όμως οι λογαριασμοί φυσικού αερίου.

Πρακτικά πάντως, μπορεί κάποιος πχ να παίρνει έτσι διπλό επίδομα για καυσόξυλα, ενώ καίει ταυτόχρονα και ρεύμα (σόμπες, κλιματιστικά, αερόθεμα) ή και φυσικό αέριο.

Θα χάνει πολλά όμως εξαιτίας της χαμηλής επιδότησης στο φυσικό αέριο -ή και μηδενικής για τις επιπλέον ποσότητες ρεύματος (πάνω πχ από 500 κιλοβατώρες το μήνα).

6) Πετρέλαιο θέρμανσης:

Επιπλέον επιδότηση 20 λεπτά το λίτρο (+ΦΠΑ = 25 λεπτά ανά λίτρο) θα δοθεί εκτάκτως τον Οκτώβριο, ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Θα πρέπει έτσι να σπεύσουν όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν μόλις ανοίξει η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (28 λεπτά ή 35 με ΦΠΑ) για το ενδεχόμενο να μην παραταθεί περαιτέρω η επιδότηση.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram