Επίδομα θέρμανσης: Τέλος χρόνου για πληρωμές έως 1.600 ευρώ

Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν το μέγιστο ποσό
Αντίστροφη μέτρηση στις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στη διαδικασία προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων χιλιάδες νοικοκυριά.

Αντίστροφη μέτρηση στις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στη διαδικασία προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων χιλιάδες νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι για φέτος το επίδομα θέρμανσης μπορεί να φτάσει τα 1.600 ευρώ για όσους εγκαίρως υποβάλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘέρμανση έως και την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ποιοι θα λάβουν επίδομα έως και 1.600 ευρώ

Για φέτος το ποσό του επιδόματος θέρμανσης μπορεί να φτάσει τα 1.600 ευρώ ενώ διευρύνθηκαν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό βάσης ορίζεται στα 350 ευρώ ενώ αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (τις βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή της χώρας.

Τα ποσά του επιδόματος κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Εκείνοι που θα μεταπηδήσουν από άλλες πηγές θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρυσι στο πετρέλαιο θα λάβουν διπλό επίδομα, δηλαδή το ποσό θα μπορεί να φτάσει ως και τα 1.600 ευρώ.

Ποιοι μένουν εκτός

Αν και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης να ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων που δεν είναι επιλέξιμοι για το επίδομα.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι εξής:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας και άλλες πηγές.

Πότε οι πληρωμές

Όσοι υποβάλουν αιτήσεις έως και τις 13 του τρέχοντος μήνα θα λάβουν τα χρήματα με τις επόμενες πληρωμές. Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Η τελευταία δόση αναμένεται να καταβληθεί στις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, έως τις 31 Μαΐου 2023 θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram