Επίδομα θέρμανσης: Για ποιους διπλασιάζεται φέτος η βάση στα 700 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης και επιδότηση στην αντλία ρίχνουν το κόστος
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι και όσοι καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, θα είναι κερδισμένοι καθώς θα λάβουν διπλό επίδομα, δηλαδή 700 ευρώ

Στην καταβολή μπόνους στη βάση υπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης σε όσους επιλέξουν να αλλάξουν τη θέρμανσή τους σε πετρέλαιο θα προχωρήσει η κυβέρνηση την ώρα που ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για σημαντική επιδότηση στην αντλία.

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και ψηφίστηκε επί της αρχής, προβλέπει επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 15η Οκτωβρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 ενώ το ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Πετρέλαιο: Επίδομα θέρμανσης και επιδότηση στην αντλία ρίχνουν το κόστος

Δυόμιση μήνες (από 15 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022) θα διαρκέσει – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – η έκπτωση των 20 λεπτών ανά λίτρο (25 λεπτά με το ΦΠΑ), που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Βασικό ρόλο λοιπόν στην διαμόρφωση της τελικής τιμής θα παίξει η επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ στην αντλία, η οποία στόχο θα έχει τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,30-1,35 ευρώ.

Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά με περίπου 0,25 ευρώ το λίτρο. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ και σε 250 εκατ. ευρώ αν επεκταθεί τους πρώτους μήνες του 2023. Η απόφαση για ενδεχόμενη επέκταση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ληφθεί τον Δεκέμβριο και θα εξαρτηθεί από το ύψος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Στις νέες πτωτικές τιμές για το πετρέλαιο έρχεται να προστεθεί και το επίδομα θέρμανσης το οποίο με βάση τα νέα μέτρα θα έχει "κερδισμένους" τους νέους δικαιούχους που θα φύγουν για πρώτη φορά από την θέρμανση με ηλεκτρισμό. Το βασικότερο κίνητρο για την μετάβαση αυτή είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, αυτοί, δηλαδή, που θα φύγουν από την θέρμανση με ηλεκτρισμό, θα πάρουν διπλάσια επιδότηση, αυξημένη 100% και η βάση υπολογισμού θα είναι στα 700 ευρώ.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι και όσοι καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, θα είναι κερδισμένοι καθώς θα λάβουν διπλό επίδομα, δηλαδή 700 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το επίδομα βάσης διπλασιάζεται από τα 300 στα 350 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται επί αυξημένου ποσού βάσης στα 350 ευρώ, από τα 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram