Επίδομα θέρμανσης: 300€ στα χέρια των δικαιούχων

Δείτε τι ισχύει σε όλες τις κατηγορίες

Όλοι οι νέοι δικαιούχοι μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και όσοι δεν επιλέξουν το φυσικό αέριο ή τα κλιματιστικά θα λάβουν φέτος διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

Αυτή είναι και η βασική αιτία για την κατακόρυφη αύξηση της επιδότησης από τα 174 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ. Τα διπλά επιδόματα θα στοιχίσουν περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι για το διπλό επίδομα θέρμανσης είναι:

  • Οποιοδήποτε καύσιμο από πετρέλαιο, ξύλα και πέλετ έως βιομάζα. Η προϋπόθεση είναι να υποκαθιστά τη χρήση ρεύματος (δεν είχε επιδότηση θέρμανσης πέρυσι όποιος χρησιμοποιούσε κλιματιστικά] ή φυσικού αερίου.  Η «στροφή» θα αποδεικνύεται από τα παραστατικά για τους παλαιούς δικαιούχους.
  • Αυτόματα στους νέους δικαιούχους: Οι νέοι δικαιούχοι προκύπτουν μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων από τις 14.000 στις 16.000 ευρώ για τον άγαμο και από τις 20.000 στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Το ύψος του επιδόματος: Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται με την εφαρμογή συντελεστή οικισμού ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει (σύστημα με βαθμοημέρες) στο επίδομα βάσης, το οποίο αυξάνεται φέτος από τα 300 στα 350 ευρώ.

Εκκρεμεί με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο μέγιστο (750 ευρώ) και το ελάχιστο (100 ευρώ) ύψος επιδόματος.

Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος, εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα, το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Το ερώτημα είναι βέβαια κατά πόσο είναι εφικτό κάποιος που χρησιμοποιούσε πέρυσι φυσικό αέριο να βάλει φέτος πετρέλαιο.

Ευκολότερη είναι η περίπτωση πολυκατοικιών που είχαν κλείσει εδώ και χρόνια τους καυστήρες πετρελαίου και οι ιδιοκτήτες-ένοικοι χρησιμοποιούσαν κλιματιστικά για τη θέρμανση.

Υπολογίζεται πως για περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, οι καυστήρες πετρελαίου υπάρχουν στις πολυκατοικίες και μπορούν υπό προϋποθέσεις να επανέλθουν σε λειτουργία.

Αν για παράδειγμα ένας εργένης που ζει σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι χρησιμοποιούσε κλιματιστικά και δεν πήρε επίδομα {δεν προβλέπεται για θέρμανση με κλιματισμό), φέτος ανάψει τα καλοριφέρ με πετρέλαιο, δικαιούται επίδομα 301 ευρώ.

Πηγαίνοντας βόρεια, σε περιοχές με πολύ κρύο, μια οικογένεια με ένα παιδί στη Φλώρινα, η οποία χρησιμοποιούσε πέρυσι πετρέλαιο, ξύλα, πέλετ ή βιομάζα για να ζεσταθεί και θα συνεχίσει το ίδιο και φέτος επωφελείται από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Το επίδομα αυξάνεται από τα 424,8 στα 495,6 ευρώ. Με δύο παιδιά, η ίδια οικογένεια δικαιούται φέτος 578 ευρώ {από 496), ενώ αν πρόκειται για νέο δικαιούχο, το διπλό επίδομα φέρνει ενίσχυση 1.156 ευρώ.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram