Επίδομα Παιδιού: Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής του
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η 5η δόση για το επίδομα παιδιού (Α21), αναμένεται να καταβληθεί προς τους δικαιούχους κατά τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και συγκεκριμένα την Παρασκευή 29/11/2024.
Από τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και ολοκληρώθηκε η καταβολή της τέταρτης δόσης, η πλατφόρμα για την αίτηση επιδόματος παιδιού Α21 επαναλειτούργησε για τους γονείς εκείνους που δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους για το 2024.
Το επίδομα παιδιού είναι ακατάσχετο, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις.
Στις περιπτώσεις εν διαστάσει γονέων που διεκδικούν και οι δύο, για τα ίδια εξαρτώμενα τέκνα το επίδομα παιδιού, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ή τυχόν ιδιωτικού συμφωνητικού ρύθμισης της επιμέλειας των τέκνων ή υπεύθυνης δήλωσης του άλλου γονέα ή ηλεκτρονική συναίνεση του άλλου συζύγου. Στις περιπτώσεις των διαζευγμένων γονέων είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική επισύναψη της δικαστικής απόφασης ανάθεσης επιμέλειας.
Επίδομα Παιδιού: Ποιοι είναι δικαιούχοι;
Ο αιτών πρέπει να διαμένει μόνιμα στη χώρα τα τελευταία πέντε έτη, με την εξαίρεση την περίπτωση πολιτών άλλων κρατών, που πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια. Το μόνιμο και νόμιμο της διαμονής στη χώρα των αιτούντων το επίδομα αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κάθε φορολογικό έτος.
Δικαιούχοι του επιδόματος Παιδιού είναι οι:
– Έλληνες πολίτες
–Ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς
–Πολίτες κρατών – μελών της ΕΕ
–Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες
–Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων
–Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών.
–Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος
–Πολίτες άλλων κρατών
Οι αλλοδαποί πολίτες ή Ομογενείς που διαθέτουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς πρέπει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης Α21, να έχουν σε ισχύ άδειες διαμονής στην Ελλάδα. Αν οι άδειες διαμονής δεν διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, θα τους ζητηθεί να τις επισυνάψουν ηλεκτρονικά.
Επίδομα Παιδιού: Πώς υπολογίζεται και ποια είναι η επιδότηση ανά μήνα;
Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα». Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την λεγόμενη κλίμακα ισοδυναμίας. Για τον καθορισμό των δικαιούχων οικογενειών και του ύψους της επιδότησης υπάρχουν τρεις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος:
α) Α κατηγορία εισόδημα έως 6.000 ευρώ
70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο και επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα και ανά τέκνο από το τρίτο τέκνο και μετά.
β)Β κατηγορία εισόδημα από 6.001 έως 10.000 ευρώ
42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο και επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα και ανά τέκνο από το τρίτο τέκνο και μετά.
γ)Γ κατηγορία εισόδημα από 10.001 έως 15.000 ευρώ
28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα και ανά τέκνο από το τρίτο τέκνο και μετά.
*Να σημειωθεί ότι το Επίδομα Παιδιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%. Δηλαδή τα 70 ευρώ να γίνουν 84 ευρώ κ.ο.κ.
Επίδομα Παιδιού: Πώς θα καταθέσετε την αίτηση σε πέντε… ψηφιακά βήματα
1) Μετάβαση στην ενιαία πύλη δημόσιας διοίκησης gov.gr
2) Υποβολή της αίτησης στο σύστημα
Μετά τη σύνδεση στην εφαρμογή επιβεβαιώνεται ο ΑΜΚΑ αιτούντος, επιλέγεται η οικογενειακή κατάσταση (οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου), συμπληρώνεται η αίτηση σε όλα τα υποχρεωτικά πεδία. Δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά παρά μόνο αν ζητηθούν από την εφαρμογή στις επισημάνσεις στο τέλος της αίτησης. Στην περίπτωση που ζητούνται δικαιολογητικά αυτά επισυνάπτονται στη ψηφιακή αίτησης. Τέλος υποβάλλεται οριστικά η αίτηση. Αίτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί δεν λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος.
3) Έγκριση της αίτησης για το επίδομα παιδιού
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της, η αίτηση εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, η πράξη έγκρισης ανακαλείται οποτεδήποτε. Οι λόγοι της ανάκλησης αναγράφονται στην πράξη-απόφαση ανάκλησης που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Ο.Π.Ε.Κ.Α.
4) Απόρριψη της αίτησης για το επίδομα παιδιού
Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προσφύγει κατά της απόφασης, υποβάλει σχετική ενδικοφανή προσφυγή εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης. Σχετικές πληροφορίες και έντυπα αίτησης-προσφυγής παρατίθενται στον ιστόποπο του ΟΠΕΚΑ για προσφυγές.
5) Πληρωμή του ποσού στον ενδιαφερόμενο
Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει το επίδομα ανά δίμηνο και η πληρωμή για το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη μέρα του Μαρτίου. Ομοίως καταβάλλονται τα ποσά αυτά κατά την τελευταία εργάσιμη των μηνών Μαϊου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου. Η 6η και τελευταία δόση καταβάλλεται κατά τα τέλη μηνός Δεκέμβρη, άλλως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιανουαρίου επόμενου έτους.