Επίδομα ανεργίας: Τι ξεκαθάρισε η Κεραμέως – Τι είπε για μισθούς και Ψηφιακή Κάρτα
Στις παρεμβάσεις που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της αγοράς εργασίας αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής στο επίδομα ανεργίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός ανέφερε ότι η ανεργία, η οποία το 2019 βρισκόταν στο 18%, έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από το 8%. Παράλληλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των οποίων η επαγγελματική κατάρτιση, η ενίσχυση των μισθών, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, οι «Ημέρες Καριέρας» και οι εργατικές κατοικίες.
Επαγγελματική εκπαίδευση και «Ημέρες Καριέρας»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Νίκη Κεραμέως στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Όπως σημείωσε, η ΔΥΠΑ διαθέτει πλέον 50 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες οι μαθητές συνδυάζουν τις σπουδές τους με πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την υπουργό, η απορρόφηση των αποφοίτων αυτών των σχολών στην αγορά εργασίας αγγίζει το 100%.
Σημαντικό ρόλο, όπως ανέφερε, διαδραματίζουν και οι «Ημέρες Καριέρας», ενώ υποστήριξε ότι αυτές και άλλες σχετικές δράσεις έχουν συμβάλει στην επιστροφή 437.000 εργαζομένων στην Ελλάδα.
Κατώτατος μισθός: Προς τα 1.000 ευρώ το 2028
Αναφερόμενη στην εξέλιξη των αποδοχών, η υπουργός επισήμανε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 41% σε σχέση με το 2019, όταν ανερχόταν στα 650 ευρώ, φτάνοντας σήμερα τα 920 ευρώ.
Όπως ανέφερε, τον Απρίλιο του 2027 ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ξεπεράσει τα 950 ευρώ, ενώ κυβερνητικός στόχος είναι να φτάσει τα 1.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2028.
Για τον μέσο μισθό, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι ο στόχος των 1.500 ευρώ για το 2027 επιτεύχθηκε νωρίτερα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από την άνοιξη του 2026 έχει διαμορφωθεί στα 1.530 ευρώ. Ο νέος κυβερνητικός στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.800 ευρώ έως το 2030.
Τι είπε για το επίδομα ανεργίας
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο επίδομα ανεργίας, υπογραμμίζοντας τον ασφαλιστικό και ανταποδοτικό χαρακτήρα του.
Όπως εξήγησε, εργαζόμενοι και εργοδότες καταβάλλουν εισφορές ανεργίας κατά τη διάρκεια της απασχόλησης. Επομένως, σε περίπτωση απώλειας της εργασίας, ο ασφαλισμένος δικαιούται την αντίστοιχη παροχή βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
Εργατικές κατοικίες στα Γρεβενά
Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση 80 εργατικών κατοικιών στα Γρεβενά, από τις οποίες ωφελούνται περίπου 300 πολίτες.
Όπως σημείωσε, πρόκειται για έργο που είχε προκηρυχθεί το 2003 και ολοκληρώθηκε έπειτα από περισσότερες από δύο δεκαετίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους να αποκτήσουν στέγη.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Επέκταση σε 500.000 επιπλέον εργαζομένους
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός και στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το μέτρο οδήγησε πέρυσι στην καταγραφή 2,7 εκατομμυρίων περισσότερων υπερωριών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενισχύοντας παράλληλα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και να καλύψει συνολικά ακόμη 500.000 εργαζομένους.
Η πρώτη φάση ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες ιδιωτικής υγείας, τηλεπικοινωνίες, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καθαριστήρια και υπηρεσίες καθαρισμού.
Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο και θα επεκτείνει το μέτρο, μεταξύ άλλων, σε συμβουλευτικές εταιρείες, επιχειρήσεις διαφήμισης, επισκευές, logistics, διαχείριση λυμάτων και τυχερά παίγνια.
Τα τρία οφέλη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας έχει τρία βασικά οφέλη: διασφαλίζει την καταγραφή του πραγματικού χρόνου απασχόλησης και την αντίστοιχη αμοιβή των εργαζομένων, συμβάλλει στην εξυγίανση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και ενισχύει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η υπουργός υποστήριξε ότι τα πρόσθετα έσοδα δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινωνικές παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.
- 6 λεπτά πριν «Αλλάζω Συσκευή»: Άνοιξε νέα ευκαιρία για την ενίσχυση – Η κρίσιμη ημερομηνία
- 26 λεπτά πριν Θεσπρωτία: Παρά πέντε έπεσε σε καλώδια ηλεκτροδότησης – Προκλήθηκε φωτιά
- 30 λεπτά πριν Γιώργος Μαζωνάκης: Ακυρώνεται οριστικά η συναυλία για τα «33 Χρόνια»








